Severino Antinori, az "Őrült"-ként emlegetett olasz orvos egy sajtótájékoztatón bejelentette: az első emberi klón születése 2003 januárjának elejére várható, akit hamarosan kettő másik követ majd.

Forrás: MTI
Severino AntinoriMTI

Antinori klónozási terveiről folyamatosan beszámoltunk rovatunkban. Az orvos most számos konkrét információval lépett a nyilvánosság elé, bár - szokásához híven - számos dolgot még mindig homályban tart.

Antinori megerősítette korábbi nyilatkozatait, miszerint három nő hordoz a méhében klónozott emberi embriókat. Az orvos elmondta: a nők jelenleg mindannyian a terhesség előrehaladott állapotában vannak, az embriók normálisan fejlődnek, s egyikük világra jövetele már január elején várható. "Rendben zajlik a dolog, nincsenek problémák" - mondta egy sajtótájékoztatón, hozzátéve: az ultrahangos vizsgálatok szerint a legfejlettebb magzat most kb. 2,5 kilogrammos, s teljesen egészséges. Antinori szerint a másik két magzat néhány héttel követheti majd az első klóncsecsemőt.

Antinori most sem fedte fel a terhes nők kilétét és nemzetiségét, csak annyit árult el, hogy "ugyanarról a földrajzi helyről" származnak.

Mint azt már többször olvashatták rovatunkban, a kutatók és orvosok zöme elutasítja az ember teljes (reproduktív, azaz szaporodási célú) klónozását, igen veszélyesnek tartva azt az eddigi állatkísérletek alapján. Ian Wilmut professzor (Roslin Intézet, Skócia), aki Dollyt, az első emlőst klónozta 1997-ben, a BBC-nek elmondta: igen szkeptikus Antinori bejelentéseivel kapcsolatban. Antinori például azt állítja, hogy nagy mennyiségben klónozott már sertéseket, sőt főemlősöket - ezeket az állatokat azonban eddig senki nem látta, s tudományos beszámolók sem jelentek meg róluk.

Mint arról korábban beszámoltunk, Wilmut is szeretne embert klónozni, ám nem szaporodási, hanem kifejezetten gyógyászati céllal (azaz nem reproduktív, hanem terápiás klónozásról lenne szó). Nem teljes szervezetet, hanem embriókat szeretne létrehozni. Az embriók létrehozásának célja ugyanis őssejtek tenyésztése lenne, amelyek számos betegség gyógyításának reményét csillantják fel a jövő orvostudománya előtt (részletesen lásd őssejt dossziénkban).

Antinori 1994-ben vált világhírűvé, amikor lehetővé tette, hogy egy 62 éves asszonynak gyermeke szülessen. Emberi klónozási kísérleteiről 2001 márciusában beszélt először a nyilvánosság előtt. 2002 májusában erősítette meg korábbi bejelentését, miszerint három emberi klónterhesség van folyamatban. Mindeddig azonban minden olyan kérést visszautasított, amely lehetővé tette volna, hogy független szakemberek betekinthessenek eredményeibe.