Hatalmas szentélyre bukkantak ír régészek a Tara-hegy mélyében. A szent hely körül valaha 300 hatalmas tölgyoszlop pompázott.

A környéken már eddig is rengeteg értékes lelet bukkant fel, és az új felfedezés vélhetően tovább fokozza a régészek izgalmát.

Conor Newman, az Galwayi Ír Egyetem kutatója egy speciális föld alatti radar segítségével állapította meg a szentély pontos lelőhelyét. Newman évek óta a környék teljes régészeti feltárásának tervén dolgozik.

Becslése szerint a szentélyt valamikor Kr. e. 2500 - 2300 között építették. A templom körüli fatörzsek mintegy két méter átmérőjűek voltak. Az erdőt azonban, amelyből a fák vélhetően származtak, már rég kiirtották.

A kutatók nem tudták megállapítani a szentély pontos funkcióját, de bizonyosak abban, hogy rituális célokat szolgált.

Évezredeken keresztül egész Írország legjobb termőföldje hizlalta az ott élő kultúrát. A helyi földművesek bizonyára ezért engedhették meg maguknak a szentély építését és látogatását.

Breandán Mac Suibhne, az amerikai Notre Dame Egyetem ír programjának vezetője elmondta: az itt gyakorolt rítusok minden bizonnyal a termékenységgel állhattak kapcsolatban.

Ezek után már aligha okozhat meglepetést, hogy a szentély egyik legérdekesebb darabja, a fallosz-alakú kőszobor, a Lia Fáil, vagyis a Sorskő.

Valószínűleg nem csak a korabeli termékenységi kultuszban játszott szerepet, de itt szentelhették fel a helyi uralkodókat is a történelem hajnalán.

Mac Suibhne magyarázata szerint "A politika vegyült itt az ősi termékenység-eszmével, mivel a korabeli elképzelések szerint az uralkodó a földet vette feleségül, és termékenyítette meg."

A hagyomány szerint nem kevesebb, mint 142 király uralkodott Tarában. A Sorskő és a szentély szerepe valószínűleg változott az idők során. De a Szentély fizikai jelenléte még azután is lenyűgöző lehetett, hogy az azt  körülvevő fatörzseket eltávolították, vagy azok egyszerűen elrohadtak.

"A történelmi kirakós játék egyik fontos darabjára bukkantunk, hisz nagyban hozzásegít majd megértenünk a környéken feltárt történeti emlékek elhelyezkedésének mikéntjét"- vélekedik Newman.

Számos nagy gyűrűerődítmény és sír is található a szent helyen. További álló köveket is sikerült feltárni. Egyes feltételezések szerint a leendő királyoknak szekereiket két ilyen kő felé kellett irányítaniuk.

Mac Suibhne szerint a lelet politikai jelentőségét a tizedik század körül vesztette el, mikor Dublin vált a legjelentősebb településsé.