Az elmúlt 150 évben jelentős klímaváltozás történt Nyugat-Kanadában - erre az ország legmagasabb hegyén lerakódott hó- és jégrétegek tanulmányozása szolgáltatott komoly bizonyítékokat. 

Forrás: Toronto Univ.
A Mount Logan

Nature 2002. november 28-i számában megjelenő tanulmány az elmúlt 300 év klímaváltozásait mutatja be, és bebizonyítja, hogy a 19. század közepe óta mind a felszíni, mind a légköri hőmérséklet emelkedett Nyugat-Kanadában.

A Torontói Egyetem fizikusa, Kent Moore professzor által vezetett nemzetközi kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy ha a trend folytatódik, a régióban melegebbek lesznek a telek és megváltoznak az időjárási mintázatok.

A vizsgálatokat a Yukon területén található Mount Logan csúcsának közelében végezték, 5300 méter magasságban.

A jégminták kémiai elemzése megmutatta, hogy nagyjából 1700 és 1850 között az évi hóesés átlagos mennyisége állandó volt, ám 1850-től kezdve jelentősen növekedett a hó felhalmozódása. A legnagyobb emelkedés az elmúlt évtizedben történt.

Moore munkacsoportjának értelmezése szerint "a hó felhalmozódásának növekedése a Nyugat-Kanada feletti légrétegek melegedésével kapcsolatos". A látszólagos paradoxon annak köszönhető, hogy a melegebb levegő több nedvességet képes befogadni, így télen több hó eshet.