"Vadlúd sokadalom" címmel másodszor rendez egész napos kulturális programot Tatán a Magyar Madártani Egyesület (MME) Komárom-Esztergom megyei csoportja, az Öreg-tó partjára szombaton várják az érdeklődőket.

A rendezvény célja a természet- és a madárvédelem népszerűsítése, a tó természeti értékeinek bemutatása, nyilatkozta Csonka Péter, a társaság titkára.

Az egyik kiemelt program a madarász-verseny lesz: a három-három tagú csoportok abban vetélkednek, hogy ki tud több madárfajt megfigyelni 12 óra alatt Tata belterületén, ismertette az ornitológus.

A nap folyamán az MME természetvédelmi konferenciát rendez tagjai számára az Esély Alapítvány táborában. Emellett az egyesület és megyei csoportja kiállításon mutatja be tevékenységét, madárgyűrűzési bemutatót tart, szombaton avatják  az új természetvédelmi információs táblákat, s megemlékeznek a Gerecsei Természetvédelmi Tájegység 25 évvel ezelőtti kialakításáról.

A tatai Öreg-tavon napjainkig több, mint 200 madárfajt figyeltek meg a madártani szakemberek. E fajok között számos ritkaság - vörösnyakú lúd, énekes hattyú, szirti sas - is előfordult, de a tó nemzetközi jelentőségét sokkal inkább a környékén megpihenő vízimadarak hihetetlen tömegeinek köszönheti - jegyezte meg Csonka. 

Közlése szerint egy-egy téli napon akár 30-40 ezer vadlúd, 5-10 ezer sirály, réce és egyéb vízimadárfaj látható az európai léptékben kicsinek számító, mindössze 2 négyzetkilométernyi tavon.