Az Európai Unió 6. kutatási keretprogramjában első számú prioritásként jelölte meg a genomalapú biológiai kutatásokat, amelyen belül az emberi genomika, azaz az egészségügyi kutatások állnak az első helyen. Hazánknak is alapvető érdeke, hogy ezekhez minél gyorsabban csatlakozzon.

A genomika egy új szó, egy új, fiatal tudomány neve. A genomika sokkal több, mint a genetika - a genomika a biológia rendszertudománya. Napjainkra feltérképezték az ember és néhány egyéb faj teljes genetikai állományát (genomját). E teljes, illetve közel teljes genetikai információk alapján ma már szimultán (egy időben) tudják vizsgálni számos (vagy akár az összes) gén működését, a gének összes változatát, illetve összes kifejeződési (expressziós) mintázatát. "A genomika a genetikai összhangzattana. Olyan ez, mintha eddig csak egyes hangszereket hallhattunk volna, most viszont együtt hallgathatjuk az egész zenekart" - mondja dr. Falus András akadémikus, a SOTE Genetikai-, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.

A genomika az egész biológia új megközelítése, a genomika genom-alapú biológia. A farmakológia (gyógyszertan) ma már genom-alapú farmakológia (farmakogenomika), az immunológia ma már genom-alapú immunológia (immunogenomika), az onkológia (a daganatkutatás és daganatok kezelése) ma már genom-alapú onkológia (onkogenomika), és így tovább. A genomika egy egészen új szemlélet - Falus András ahhoz hasonlítja a hatását, mint amit az informatika bevezetése gyakorolt gondolkodásunkra. A két terület egyébként is szorosan összekapcsolódik: a genomikai eredmények adatbankokba szerveződnek, amelyek az internet segítségével azonnal elérhetők, elemezhetők, más eredményekkel összevethetők. A klasszikus in vitro (élő szervezeten kívüli) és in vivo (élő szervezetben) folytatott vizsgálatok mellett az utóbbi években a biológiai kutatásokban megjelent az in silico ("számítógépben") kifejezés. Olyan korszakban élünk, amelynek forradalmian új eredményei egy újfajta biológia, s ami számunkra a legfontosabb, egy újfajta orvostudomány kialakulását ígérik. Elindultunk azon az úton, hogy az orvosok nemsokára "alapjaiban" gyógyíthassák a betegségeket, vagyis a genetikai hátteret ismerve állítsák fel a diagnózist, írják fel a megfelelő - személyre szabott (!) - gyógyszereket, amelyek magára a genetikai állományra is hatást gyakorolhatnak.