Saselkerülési parancs helikoptereknek

A Bajor-Alpokban a helikopterek ezentúl nagy ívben elkerülik a sasok életterét.

A német fegyveres erők (Bundeswehr), a határőrség, a rendőrség, valamint más szervezetek a müncheni környezetvédelmi minisztériummal kötött megállapodásban önként vállalták, hogy biztosítják a légtér használatát a szirti sas (Aquila crysaetos) számára.

Forrás: MTIA megállapodás szerint kiképzésük és gyakorló repüléseik közben a helikopteres pilóták elkerülik azt a mintegy ötven térséget a Bajor-Alpokban, ahol szirti sasok fészkelnek. A mentési célokat, illetve katasztrófaelhárítást szolgáló bevetések azonban kivételt képeznek a szigorítás alól, közölte csütörtökön a minisztérium.

A szirti sas - amelynek szárny-fesztávolsága eléri 2,3 métert -  költési idő alatt különösen érzékeny a fészke körüli zajokra. Amennyiben ilyenkor megzavarják az állatot, elhagyja a fészkét, veszélyeztetve ezzel a fiókákat.

A minisztérium közleménye szerint az Alpokban a kifejlett madarak stabil száma ellenére is kérdéses a faj megfelelő utánpótlása, ezért a helikopterek pilótái ezentúl a február 15. és június 30. közötti költési időszak alatt legalább egy kilométerre elkerülik azokat a fészkeket, amelyekben szirti sasok költenek.