Greenpeace-aktivistákat tartóztattak le Tallinnban

Tallinn kikötőjében 20 Greenpeace-aktivista akadályozta egy újabb olajkatasztrófával fenyegető hajó indulását, egészen addig, amíg a kikötői hatóságok le nem tartóztatták őket.

Forrás: GreenfoAz aktivisták - akik közül néhányan a múlt héten részt vettek a Prestige olajszennyezése utáni tisztitóakcióban - hozzákötözték magukat a 26 éves, máltai zászlójú, görög tulajdonban lévő Byzantio horgonyköteleihez.

A hajó ugyanazon cég birtokában van, mint a Prestige volt.

A francia kormány "úszó szemétládának" nevezte a hajót, és további vizsgálatokat kért az észt kormánytól. Az észt vizsgálóbiztosok a sajtóhírek szerint "nem találtak nagyobb hiányosságokat". A válasz ugyanakkor láthatólag nem nyugtatta meg a francia kormányt: hajókat helyeztek készenlétbe acélból, hogy a vizeiken hajózó nem biztonságos tankereket francia kikötőkbe kísérjék további vizsgálatok céljából.

Mindeközben az Európai Bizottság kedden kezdeményezte 66 olyan hajó feketelistára helyezését, amelyek nem felelnek meg a tengerhajózás biztonsági követelményeinek. A tengeri közlekedés biztonságosabbá tételéről szóló
közleményében javasolta továbbá: egyszer s mindekorra tiltsák meg,
hogy nehézolajat olyan elavult, egytestű tartályhajókon lehessen szállítani, mint amilyen a Prestige volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK