Nem szivárog az elsüllyedt tankhajó

Eddig 15 ezer madár pusztult el vagy sebesült meg az olajszennyezésben.

Forrás: EPAA vizsgálatot egy mini-tengeralattjáró, a francia Nautile végezte el. A Nautile, amely a Titanic hajóroncsának feltérképezésénél is jó szolgálatot tett, 6000 méteres mélységbe képes lemerülni, kameráival felvételeket készíteni, mechanikus vezérlésű karjaival a megfigyelt tárgyból mintákat venni.  

A  kisméretű tengeralattjáró az első adatok közlése után folytatja a több mint három kilométeres mélységben lévő hajóroncs állapotának feltérképezését.

Hétfőn János Károly spanyol király személyesen látogatott el azon partszakaszok egyikére, amelyeket a Prestige elsüllyedésekor kiömlő olaj második hulláma szennyezett be.

Mint arról korábban hírt adtunk, a környezetvédők és más, a helyszínre siető szakemberek élesen bírálták a spanyol kormányt, mondván, a hatóság tehetetlenül nézi a katasztrófa kiteljesedését. Tény: annak ellenére, hogy az elmúlt negyed évszázadban négy tankerbaleset történt Galícia partjai mentén, Spanyolország - olajtisztító hajók és az élővilágban gazdag övezeteket védő sáncok híján - mind a mai napig felkészületlenül áll egy ilyen katasztrófával szemben.

A felkészületlenség is hozzájárult tehát ahhoz, hogy az olaj mára közel 550 kilométer hosszan sújtja a galíciai partszakaszt.

Spanyol jelentések arról tájékoztattak, hogy a Nautile-nek első merülése során sikerült felmérnie a tanker 3500 méter mélyre süllyedt frontális részét ért sérüléseket. "Az első jelzések szerint jelenleg nem szivárog az olaj a roncsból, de ebben egészen holnapig, esetleg holnaputánig nem lehetünk biztosak" - nyilatkozta december 3-án, kedden Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök-helyettes, aki a katasztrófaelhárítási munkálatokért felel.

A Prestige-ből november 13-án kezdett szivárogni az olaj azt követően, hogy hat nappal korábban a hajó egy viharban megsérült, majd kettétört.

Forrás: MTIBecslések szerint még mintegy 60 ezer tonna nyersolaj van a roncsban, miután 20 ezer tonna az elsüllyedést megelőzően a tengerbe ömlött. Korábban a szakemberek azt remélték, hogy a hideg időjárás miatt az olaj megdermed és ez lassítani fogja a szivárgást, ám ez a remény szertefoszlani látszik - az elmúlt napokban ugyanis a roncs fölötti vízfelszínen újabb szivárgás nyomai jelentek meg.

A spanyol kormány a katasztrófa sújtotta környéken több száz kilométeres partszakaszon betiltotta a halászatot és a kagylószedést, Galícia első számú bevételi forrását.

Mind ez idáig közel 15 ezer madár pusztult el vagy sebesült meg az olajszennyezés következtében, közölte Enrique Diaz, a SEO BirdLife spanyol környezetvédelmi csoport tagja.

A király látogatása úgy tűnik, feledtette a környéken élők kétségbeesését, akik a katasztrófa miatt évtizedekre elveszthetik megélhetési forrásukat. "Lement a partra, és besározta a csizmáját. Igen, egyedül úgy vehetjük ki részünket a bajból, ha benne vagyunk a sűrűjében" - nyilatkozta áhítattal Daniel Castello, 46 éves helyi lakos.

Bár János Károly parton tett sétája enyhíteni látszik a La Coruna vidékén élők elkeseredését, kevéssé valószínű, hogy uralkodói vizitekkel megoldható lenne a Prestige okozta környezeti katasztrófa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK