Harmadszor sem tudott landolni az Endeavour

2002.12.07. 12:12

A kedvezőtlen időjárás miatt újabb napot késik az Endeavour űrrepülőgép földet érése. A NASA irányítóközpontja harmadszor hosszabbította meg az Endeavour küldetését.

A floridai Kennedy-űrrepülőtér feletti alacsony magasságú felhőzet és a csapadék miatt a repülésirányítók pénteken is elhalasztották az Endeavour űrrepülőgép leszállítását. Az STS-113 jelzésű küldetés űrhajósai és a Nemzetközi Űrállomás ötödik állandó, most hazatérő legénységének tagjai így még egy napot kénytelenek keringeni a Föld körül.

Szombaton négy leszállási lehetősége lesz az űrrepülőgépnek: két alkalommal Floridában próbálkozhat, de a NASA most már kénytelen komolyan számításba venni az egyik tartalék leszállóhelyet, a kaliforniai Edwards katonai légibázist is. A landolási időpontok közép-európai idő szerint szombaton Floridában: 20.37 és 22.15; Kaliforniában: szombaton 23.45 és vasárnap 01.22.

Mint arról beszámoltunk, az űrrepülőgép leszállását kedvezőtlen időjárás miatt a NASA irányítóközpontja korábban már kétszer elhalasztotta. Az eredeti tervek szerint szerdán kellett volna landolnia az Endeavournek. Vasárnapig elegendő üzemanyag és ellátmány van a fedélzetén, de most már le kell hozni a gépet. A kaliforniai lehetőséget eddig azért nem próbálták kihasználni, mert a gép Floridába való visszaszállításának költsége meghaladja az egymillió USA-dollárt.