Az eddigi legjobb mesterséges fogak

Újabb nagy lépés történt a természetes anyagokkal való fogpótlás felé: kutatók először növesztettek olyan fogakat élő szervezeten kívül, amelyek minden szükséges alkotóelemet tartalmaznak.

A fogak tökéletes pótlásának jövőjét olyan eljárások jelenthetik, amelyek során a megfelelő sejttenyészetekből kiindulva biológiai szempontból teljes értékű, természetes szövetekből álló, beültetésre alkalmas fogak növeszthetők, élő szervezeten kívüli (in vitro) körülmények között. Eddig azonban nem sikerült olyan fogkoronát előállítani, amely alapállományt és zománcréteget is tartalmaz. Amerikai kutatók legújabb eredményei most nagy lépést jelentenek a biológiai fogpótlás felé: az eddigi legtökéletesebb fogakat sikerült létrehozniuk.

Dr. Pamela Yelick (The Forsyth Institute, Boston, USA) a BBC-nek elmondta: egy napon talán lehetővé válhat emberi fogak "megrendelésre" történő előállítása, a megfelelő méretben és alakban. Becslése szerint öt éven belül kiderülhet, hogy az őssejtekből való fognövesztés módszere tökéletesen működhet-e, s újabb 5-10 éven belül megszülethetnek az első tökéletes "biofogak".

A kutatók a Journal of Dental Research c. szaklapban számoltak be kísérleteikről. Hat hónapos sertések fejletlen fogaiból izolált sejteket egy szövetbarát, önmagától lebomló polimer-alapra vitték fel, majd e sejttenyészeteket patkányokba ültették be.

30 héten belül apró, de jól felismerhető szerkezetű, jól körülhatárolható pulpával (fogbélüreggel) rendelkező fogkoronák alakultak ki, amelyek minden olyan anyagot tartalmaztak, amelyek a természetes eredetű fogakban találhatók: dentint (a fog alapállományát); ún. odontoblasztokat (a dentint kiválasztó sejteket); cementoblasztokat (a foggyökér cementborítását kialakító sejteket) és zománcot a koronán.

A kutatók szerint ez az első olyan eset, hogy egy ilyen módon növesztett érett fog koronája dentint és zománcot egyaránt tartalmaz. A kutatás legnagyobb jelentősége az a felismerés, hogy a már valamilyen szinten kifejlett őrlőfogak szöveteiben stabilan jelen lehetnek a fogak kialakulásához szükséges őssejtek. E sejtek megfelelő azonosítása, izolálása és tenyésztése forradalmasíthatja a fogorvosi szakmát.