Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a világ gyermekeinek helyzetéről szerdán Mexikóvárosban kiadott 2003. évi jelentésében kéri a világ felnőtteit, hogy gyökeresen változtassák meg azt, ahogy a gyermekekre tekintenek, bánnak velük; kérjék ki a véleményüket, vegyék azt komolyan, és vonják be őket a világ dolgaiba, a problémák megoldásába.

Fotó: www.care2.com"Hallgassatok a gyermekekre, és jobb lesz a világ!" Ez a jelentés jelmondata, és ez volt az egyik célkitűzése az ENSZ második gyermek-csúcstalálkozójának is, amelyet idén májusban rendeztek New Yorkban.

A gyermekek újabb ötleteket adhatnak a HIV-vírus terjedése elleni küzdelemhez, az oktatás színvonalának és hatékonyságának növeléséhez, sőt - bármilyen hihetetlenül is hangzik - a terrorizmus veszélyének csökkentéséhez - véli az UNICEF. A szervezet általános célkitűzése a világon élő mintegy kétmilliárd gyermek boldogabbá tétele, mivel sok milliójuk számára a világ jelenleg egy igen nyomasztó hely.

A fejlődő országokban körülbelül 150 millió gyermek alultáplált, 120 millió nem jár iskolába, és 180 milliót dolgoztatnak gyermekmunka keretében. 1990 óta több mint kétmillió gyermeket öltek meg háborúban, és hatmillió súlyosan megsebesült. A 15 év alattiak közül 14 millió vesztette el legalább az egyik szülőjét az AIDS miatt, és naponta hatezer fiatal fertőződik meg a betegséget okozó HIV-vírussal - áll a jelentésben.

Forrás: MTIAz UNICEF-nek az a véleménye, hogy ha az államférfiak és a szülők, nevelők továbbra sem veszik figyelembe a gyermekek véleményét a világ dolgairól, akkor több olyan nemzedék nő majd föl, amelynek tagjai nem lesznek képesek kifejezni önmagukat, megvitatni a véleménykülönbségeket, értelmes párbeszédet folytatni, felelősséget vállalni magukért, családjukért, kisebb közösségükért és társadalmukért.

Ma több millió fiatal érzi úgy, hogy nincs kapcsolata a felnőttek világával, nem bízik a politikai intézményekben, nem ismeri a demokratikus alapelveket, az emberi méltóságot, és ez később megbosszulhatja magát - mondta Carol Bellamy, az ENSZ-szervezet igazgatója.

Forrás: Würzburg. Univ.Egy három év alatt négy kontinens 40 ezer gyermeke körében végzett felmérés alapján az UNICEF munkatársai arra a belátásra jutottak, hogy a gyermekek kételkednek a választások adta lehetőségek - mint életük jobbra fordítása eszközének - értelmében.
 
Az UNICEF korábbi jelentései mind globális problémákra koncentráltak, ezúttal viszont a kormányok segítése a cél, segítése abban, hogy meg tudják oldani a gyermekek gondjait - magyarázta Bellamy. A jelentés mexikóvárosi ünnepélyes bemutatásának középpontjába ezért "a nemzedékek közötti párbeszédet" helyezték. Az ünnepélyen részt vett mások között Vicente Fox mexikói elnök, valamint több latin-amerikai ország gyermekküldöttsége.

Az UNICEF egy 1995-99 között készített felmérés alapján megállapította, hogy annál kisebb a középiskolába járó lányok aránya a fiúkéhoz képest, minél szegényebb az ország, amelyben élnek, de a nemzeti hagyományok is befolyásolják ezt.

Forrás: MTIAmi a gyermekeknek a fegyveres konfliktusokban való részvételét illeti, a jelentésben az olvasható, hogy - harcosként csakúgy, mint szexrabszolgaként - az utóbbi években a korábbinál nagyobb arányban használták ki őket.

A számos negatívum mellett akad azért pozitív változás is. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában az öt év alatti gyermekek halandóságával kapcsolatban biztató folyamatról számol be a szervezet: az utóbbi negyven évben ebben a nagyobb térségben csökkent a legnagyobb mértékben, az ezer főre jutó 250-ről 61-re.