A franciaországi Montpellier egyetemének kutatói olyan fehérbort állítottak elő, amely a vörösborokkal azonos mértékben kedvező az egészségre.

Forrás: ORIGOA Paradoxe Blanc elnevezésű fehérbor a Chardonnay-n alapul és a polifenol nevű antioxidáns-tartalma négyszerese a hagyományos fehérborokban megszokott szintnek. Az egészségnövelő nedűt a szokásostól eltérően készítik és hűtik - számol be a kutatás eredményeiről a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklap.

A borfajta neve, a Paradoxe Blanc abból a paradox helyzetből fakad, hogy a franciák körében bámulatosan alacsony a szívbetegségek aránya, jóllehet erős dohányosok, és telített zsírokban gazdag ételeket fogyasztanak. Ennek az ellentmondásnak magyarázatául gyakran a bor, különösen a vörösbor fogyasztását hozzák fel. Az abban található polifenol ugyanis kedvező hatással van a vérerekre.

A Paradoxe Blanc elkészítéséhez polifenolban - mely a szőlőszemek héjában található - különösen gazdag szőlőfajtákat választottak ki, és a bor előállításának módszerét is közelítették a vörösboréhoz. A francia kutatók bejelentették: további kutatómunkát végeznek még annak bizonyítására, hogy a Paradoxe Blanc előnyös az egészségre, amit különben még nem egyértelműen ismer el a szakma.
 
Pierre-Louis Teissedre, a Montpellier-i Egyetem munkatársa felhívja a figyelmet, hogy az új fehérbort kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy mértéktartással még cukorbetegek is fogyaszthassák.

Az új fejlesztésű bortól függetlenül a "cukorbetegek számára a legjobb módja annak, hogy antioxidánsokhoz jussana az, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak" - mutatott rá  Eleanor Kennedy, a londoni Diabetes Társaság munkatársa. "A cukorbeteg számára az alkoholfogyasztás változatlanul csak mértékkel ajánlott."