Meggyógyult a Nagy Korallzátony

Az ausztráliai Nagy Korallzátony kifehéredésének folyamata visszafordult, így jelenleg az egyik legegészségesebb korallzátony a világon.

Forrás: ORIGOA világ legnagyobb korallzátonya a kontinensnyi ország északkeleti partjainál, a Csendes-óceánban körülbelül 2000 kilométer hosszan húzódik, s mintegy 2600 különálló zátonyból és 300 szigetből áll. Ausztrália egyik legjelentősebb idegenforgalmi helye, és szerepel a világörökség listáján.

Az ausztrál oceanográfiai intézet december 17-én, kedden kiadott jelentése szerint a Nagy Korallzátony csaknem 60 százaléka az utóbbi években kifehéredett. A fehéredést az okozta, hogy a zátonyt alkotó, benépesítő és színekben gazdaggá tevő algák elpusztultak. Az algák pusztulását a tengerek kizsákmányolása, a túlhalászás, a szennyezés, a part menti fejlesztések okozta üledékesedés idézték elő. A legfrissebb mérések szerint azonban a korallzátonynak csak mintegy 6 százalékát sújtja a kifehéredés.

Általánosan igaz, hogy ha egy korallzátony ismét zavartalanul élhet, akkor gyorsan regenerálódik - nyilatkozta Clive Wilkinson, a világ korallzátonyait figyelemmel kísérő nemzetközi szervezet vezetője.

Jelentésében a szervezet dicséri az ausztrál szövetségi kormány által a korallzátony megmentésére létrehozott hivatal munkáját. Mint írják, a területen sikerült javítani a tengervíz minőségét, megvédeni a halállományt, tengeri rezervátumokat létrehozni.

A világ számos korallzátonya a kifehéredés miatt jelenleg élet és halál határán lebeg, ám derűlátásra ad okot, hogy - mint az látható - óvintézkedésekkel helyre lehet állítani a korallzátonyok eredeti állapotát - véli Wilkinson.

A szakember szerint a korallzátonyokat leginkább a globális felmelegedés veszélyezteti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK