Természetesen nem utazást ajánlunk a Naprendszer talán legszebb bolygójára - egyszerűen csak érdemes megnézni ezekben a hetekben, mert 30 éve nem nyújtott ilyen káprázatos látványt.

A Szaturnusz 2002. december 11-énEd Grafton felvétele (Houston, Texas)

Legyen az bármilyen kis távcső, ezekben a napokban, sőt az elkövetkező hetekben érdemes megragadni, s az éjszaka során bármikor megkeresni vele az egyik legfényesebb égitestet az égbolton. A Bika csillagkép egyik szarvánál ugyanis úgy csodálhatjuk meg a Szaturnuszt, ahogyan erre már 30 éve nem nyílt lehetőségünk.

A Szaturnusz december 17-én volt oppozícióban, ami annyit tesz, hogy a Földről nézve a Nappal átellenes oldalon állt. Ennek következményeként napnyugtakor kelt, napkeltekor nyugodott - azaz egész éjjel megfigyelhető volt az égbolton, s még jó néhány hétig hasonló lesz a helyzet.

A jelenlegi oppozíció azért szerencsés, mert közben a bolygó napközelben (perihéliumban), ezáltal pedig földközelben tartózkodik. A gyűrűk síkjára is pompásan rálátunk, mert nagy szögben dőlnek felénk, s a róluk visszaverődő napfénnyel fokozzák a bolygó fényességét. Mindezek miatt a bolygó igen fényes, és káprázatos látványt nyújt már kis nagyítású távcsövekben is.

A Szaturnuszt könnyű megtalálni: csak nézzünk kelet felé napnyugta után. A fényes planéta onnan emelkedik egyre magasabbra a horizonton, a Bika (Taurus) csillagkép ölelésében. Sárgás színe és nyugodt fénye miatt (a bolygók a csillagokkal ellentétben nem "hunyorognak") könnyen felismerhető.

Lent: a keleti égbolt december 17-én, helyi idő szerint 21.30-kor (közepes földrajzi szélességekről). Gyakorlatilag hazánkban is ez a látvány fogadja az észlelőket a következő napokban, kivéve, hogy a Hold már messze eltávolodott a bolygótól