Úgy tűnik, a klónozási téboly legújabb kitörése nem várta meg az új esztendőt. Miközben Antinori januári ígéretére várt a világ, a Clonaid nevű cég december 27-én bejelentette: 26-án megszületett az első emberi klón, amelyet ők hoztak létre.

Az igen kétes hírű cég szenzációs bejelentésének hivatalos megerősítésére 2002. december 27-én került sor az egyesült államokbeli Miami városának közelében egy sajtótájékoztatón. A cég képviselői szerint a gyermek egészséges. A bejelentést azonban erős szkepticizmus fogadja, főleg a tudományos közösség részéről.

Kislány császármetszéssel

Az 1997 óta létező Clonaid szakmai megbízhatóságát egy "kissé" beárnyékolhatja az a tény, hogy a céget a Raelian Movement nevű vallásos szervezet, azaz a raeliánus szekta alapította, amelynek tagjai úgy vélik, hogy a földi élővilágot földönkívüliek hozták létre, tudományos módszerekkel, genetikai tervezés útján. A Raelian Movement szerint egy földönkívüli faj fejlett klónozási eljárással már Jézus Krisztust is feltámasztotta.

A kislány csütörtökön, császármetszéssel született - mondta az AFP-nek telefonon az amerikai Miamiból Brigitte Boisselier francia biokémikusnő, a Clonaid cég vezetője. Ezen kívül csak annyit árult el, hogy a szülés "nagyon jól ment". Boisselier már november végén beharangozta, hogy egy amerikai nő, aki klónozott magzatot hord a szíve alatt, hamarosan szülni fog. Ha a születés független forrásból is megerősítést nyer, akkor ez az első gyermek, akit klónozással hoztak létre, és akinek születése a nyilvánosság előtt ismertté vált - írja az MTI.

Genetikai vizsgálatot ígérnek

A Clonaid legkeményebb "versenytársa" az a Severino Antinori, aki 2003 januárjára jelentette be az első ember klón megszületését. Antinori hitvány hazugságnak titulálta a cég bejelentését, mondván, hogy annak semmiféle tudományos alapja nincs. Ez azért különösen mulatságos, mert eddig Antinori is visszautasított minden olyan kérést, amely lehetővé tette volna, hogy független szakemberek betekinthessenek eredményeibe.

A Clonaid képviselői megígérték: lehetővé teszik, hogy szakemberek vizsgálhassák meg az általuk klónnak tartott gyermeket. El kellene készíteni az állítólag klónozott újszülött genetikai térképét, majd annak a személynek a genetikai térképét, akinek a kisded állítólag a klónja, s ha a kettő azonos, az lenne a bizonyíték. Az eddig megszólaltatott szakértők szerint azonban szinte semmi esélye nincs annak, hogy a Clonaid küzdötte le volna először az emberi klónozás biológiai problémáit.

Kis zöld emberkék, kozmikus orgazmus és embertenyésztés

A raeliánus szekta szerint a klónozás lehetővé teszi az örök emberi életet. A magát "a világ legnagyobb ufológus mozgalmának" nevező gyülekezet tagjai - egyes adatok szerint világszerte mintegy 55 ezren - hisznek a földönkívüliekben, az úgynevezett elohimokban, akik a tudomány, a szerelem és az intelligencia istenei. Elohimmal eddig csak a gurunak sikerült találkoznia, állítólag 1973-ban, az auvergne-i vulkanikus hegyek között. A szekta alapítója, Vorilhon-Rael elmondása szerint ott szállt ki egy repülő csészealjból egy kis zöld emberke, aki elmondta neki, hogy a Biblia tévedett, nem Isten, hanem az elohim (héberül: istenek) teremtették a világot, tudományosan, a robotika és a DNS-sel kapcsolatos felfedezések felhasználásával, több ezer évvel a földi laboratóriumokban elért eredmények előtt.

A szekta tanításának egyik alappillére az "érzéki meditáció a kozmikus orgazmus eléréséhez". E homályos megfogalmazás mögött azonban annak az eugenizmusnak a magasztalása rejlik, amely az emberi testi és lelki fogyatékosságok terjedésének megakadályozását, az emberi faj tökéletesítését tűzte ki célul. Dolly, a klónozott birka megszületése után a magát Mózes és Mohamed próféták utódjaként számon tartó "vezér" kijelentette, hogy emberi lényeket fognak klónozni, és az embereknek javasolja, hogy másfél millió frankért ily módon jussanak az "örök élethez".