A szakemberek, a nagyközönség és az újságírók is izgalommal vegyes szkepticizmussal várják a pénteken bejelentett klónozott csecsemő létezésére vonatkozó bizonyítékokat - ám egyelőre hiába.

Szinte nincs olyan hírforrás, amely ne kiemelten foglalkozna a Clonaid nevű cég pénteki bejelentésével, mely szerint megszületett a világ első klónozott embere, a cég "kivitelezésében". A hírek azonban igen kevés információt tartalmaznak, mivel egyszerűen nincsenek megbízható információk.

A szenzációs bejelentésről pénteken részletesen beszámoltunk rovatunkban. A Clonaid pénteken, közép-európai idő szerint 15 órakor Miami (USA) mellett megtartott sajtótájékoztatóján az előzetes bejelentésekhez képest szinte csak annyi derült ki, hogy az állítólagos kislányt Évának (Eve) nevezték el. Képeket nem mutattak be, a "szülők" neve és gyermek tartózkodási helye nem hangzott el, a kísérletek helyszínéről nem nyilatkoztak. Sajnos nem véletlenül használjuk a kísérlet szót (amely pedig ember esetében nem helyénvaló) - az állatklónozások tapasztalatai alapján ugyanis embert klónozni a mai technológiai színvonalon őrült és felelőtlen kísérletezés.

Brigitte Boisselier 46 éves francia biokémikusnő, a Clonaid cég vezetője a sajtótájékoztatón nem mutatott fel semmi olyan dolgot, amely bizonyíték lehetne a gyermek létezésére, illetve arra, hogy valódi klón. Megígérte azonban, hogy maximum 10 napon belül nyilvánosságra hozzák azoknak a genetikai vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek elmondása szerint már most zajlanak, független felkért szakértők bevonásával. Ehhez DNS-mintákat biztosítanak a kislányból és klónozott nőből. Állítólag két világszínvonalú laboratóriumban vizsgálják majd a mintákat, egymástól függetlenül.

Boisselier elmondta: a klón úgy készült, hogy a klónozott személy (egy hölgy) egyik petesejtjének eltávolították a sejtmagját (ezzel a genetikai állományát), majd a kiüresített peteburkot egyesítették a hölgy egyik bőrsejtjével.

Miközben a tudományos közösség továbbra is erős szkepticizmusának ad hangot, a nyugati világ vezető politikusai egyre határozottabban sürgetik az emberi klónozás világméretű betiltását. Néhány országban (például Nagy-Britanniában, Izraelben, Japánban és Németországban) már be is tiltották az ilyen eljárást.

Az 1997 óta létező Clonaid szakmai megbízhatóságát egy "kissé" beárnyékolhatja az a tény, hogy a céget a Raelian Movement nevű vallásos szervezet, azaz a raeliánus szekta alapította, amelynek tagjai úgy vélik, hogy a földi élővilágot földönkívüliek hozták létre, tudományos módszerekkel, genetikai tervezés útján. A Raelian Movement szerint egy földönkívüli faj fejlett klónozási eljárással már Jézus Krisztust is feltámasztotta.

Boisselier, aki a szektában püspöki rangban van, a sajtótájékoztatón elmondta: február elején további négy klónozott gyermek születését várják. A négy gyermek egyike egy leszbikus páré, egy másik egy ázsiai páré, további kettő pedig olyan párokhoz tartozik, akik halott gyermeküket szeretnék feltámasztani a még megfelelő időben begyűjtött sejtek segítségével. Boisselier szerint eddig 10 nőbe ültettek klónozott embriót (ebből öt terhesség megszakadt), s jelenleg további 20 nő vár hasonló beavatkozásra.