Újabb kínai űrhajó startolt

Helyi idő szerint hétfőn hajnalban sikeresen bocsátották útjára a negyedik Sencsou típusú ember nélküli űrhajót. Ezzel a kínai űrkutatás nagy lépést tett afelé, hogy a közeljövőben embereket juttathasson fel az űrbe.

Kínai tudósok beszámolója szerint a Sencsou-4 sikerrel állt rá a Föld körüli pályájára, írja a BBC Online. Az űrhajóval a navigációs műszereket és az űrhajósok életműködéseit segítő berendezéseket tesztelik.

Bár a kínai űrprogram jócskán le van maradva az amerikai és az orosz mögött, a kínai kormány presztízskérdésként kezeli, hogy önállóan jutasson fel embereket az űrbe. A tervek szerint az első "taikonauta" - a kifejezés a világűr kínai nevéből származik, hasonlóan az angol asztronautához vagy az orosz kozmonautához - legkésőbb 2005-ben kerülhet az űrbe.

A Sencsou-program első tesztrepülése 1999-ben volt. Az űrhajó fél nap alatt 14-szer kerülte meg a bolygót. A Sencsou-2 2001 januárjában startolt. Ez már 108-szor kerülte meg a Földet, és az űrutazáshoz szükséges berendezéseket is teszteltek vele. Az űrhajó utasa egy majom, egy kutya, egy nyúl és egy csiga volt. A Sencsou-2 útját a nyugati sajtó kudarcként értékelte, mivel sokan úgy vélték, hogy az űrhajó visszatérő kapszulája a légkörben elégett. Ezt azonban a kínai szakemberek tagadták. A Sencsou-3 2002 ápriliásban hajtott végre sikeres földet érést, egyhetes űrrepülés után.

A Sencsou űrhajók az orosz űrtechnológia alapján épültek, azonban több újítást és változtatást is végrehajtottak rajtuk kínai szakemberek. A sencsou kifejezés a kínai nyelvben azt jelenti: "mennyei hajó".

KAPCSOLÓDÓ CIKK