A világ legnagyobb távcsőrendszere a gyűrűs bolygók egyikének szokatlan látványával ajándékozott meg bennünket.

Forrás: ESO, VLTA chilei Paranal-hegyen telepített Very Large Telescope (VLT) pazar képet készített az Uránuszról. Igen, ez valóban az Uránusz, bár első pillantásra sokan gondolhatják, hogy a Szaturnusz került lencsevégre, egy gyengébb minőségű távcsővel. Valójában a Szaturnusznál jóval távolabbi bolygóra a világ legnagyobb távcsőrendszerének egyik tagja, a 8,2 méter átmérőjű ANTU teleszkóp "pillantott rá", öt perc erejéig.

Az eredmény magáért beszél: a közeli infravörösben készült felvételen szokatlan fényességgel látható a Földtől 3000 millió kilométerre lévő gázóriást övező gyűrű, továbbá hét holdat is megfigyelhetünk.

A gyűrűk markáns megjelenése egyrészt a VLT remek teljesítményének köszönhető, másrészt annak, hogy az észlelési hullámhosszon beérkező napfényt a bolygó légkörében lévő metán majdnem teljesen elnyeli, ugyanakkor a jeges gyűrűrészecskékről szinte teljesen visszaverődik.

Az Uránuszt William Herschel fedezte fel 1781-ben. Mint minden óriásbolygónak, az Uránusznak is kiterjedt holdrendszere és gyűrűje van. A gyűrűt 1977-ben fedezték fel a Földről, majd 1986-ban a bolygó mellett elrepülő Voyager-2 kimutatta, hogy számos vékony és kis sűrűségű algyűrűből áll.