Amerikai kutatócsoportok által készített felméréseken jól nyomon követhető, hogyan reagál az élővilág az egyre melegedő klímára. Úgy tűnik, a klímaváltozás valóban komoly hatással van az élőlényekre.

A Nature-ben megjelent beszámoló, melyet több száz tanulmány alapján két egymástól független kutatócsoport készített, néhány jelentős változásra hívja fel a figyelmet: több száz állat- és növényfaj hagyja el fokozatosan élőhelyét, hogy magasabban fekvő, hűvösebb vidékekre vonuljon. Ugyanakkor a fák hamarabb borulnak virágba, a madarak hamarabb raknak fészket, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Forrás: ORIGOCamille Parmesan és a University of Texas (Austin) munkatársai több mint 1700 faj viselkedési változásait vizsgálták. Azt találták, hogy az élővilág jelentős távolságot, évtizedenkénti 6,1 kilométert mozdult el a sarkok, illetve közel ugyanennyi métert a magasabban fekvő élőhelyek irányába. Ez a felmelegedés kikényszerítette mozgás az elkövetkező évtizedekben számos olyan faj kipusztulásához vezethet, amelyek nem képesek ilyen gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, figyelmeztetnek a szakemberek.

A szakemberek a területihez hasonló elmozdulást figyeltek meg a természetes életciklusokat illetően: a költöző madarak évtizedenként átlagosan 2,3 nappal korábban érkezne meg fészekrakó helyükre és kezdik meg költési időszakukat.

A másik tanulmány az előzővel párhuzamosan a Stanford Egyetem-en készült, több mint 1400 növény- és állatfaj viselkedését megfigyelő tanulmányok felhasználásával. Terry L. Root és kollégái azt találták, hogy a megfigyelt fajok mintegy 80%-ánál mutatható ki olyan élőhelyre vonatkozó, illetve viselkedésbeli változás, amelyért valószínűleg a globális felmelegedés okolható. Példaként említik, hogy a tavasz érkezésének előre csúszása a mérsékelt égövben évtizedenként 5 nappal hozta előbbre az ezen időszakhoz kötődő olyan eseményeket, mint a tojásrakás, a virágzás vagy egyes fajok hibernációs állapotának vége.

Értékelés

A fajok ilyen mértékű viselkedésváltozása több mint aggasztó - vélekedik Alastair H. Fitter, a University of New York biológiaprofesszora, aki Nagy-Britanniában végzett felmérést a növények előbbre tolódott virágzási időszakáról. A professzor szerint a két tanulmányból egyértelműen kiolvasható, hogy az állatokra és növényekre már idáig is komoly hatást gyakorolt a fölmelegedés, jóllehet a Föld átlaghőmérséklete az elmúlt száz év alatt "csupán" 0,03 Celsius-fokkal emelkedett.

Forrás: ORIGO"A két tanulmány meggyőző bizonyítékot nyújt arra, hogy az élővilág máris számottevő mértékben reagált a Föld klímájának változására, habár a változás folyamata még csak most indult el, a java még hátra van" - véli Fitter.

Egy ENSZ által kiadott panelvizsgálat szerint a Föld átlaghőmérséklete az elkövetkező száz év során 0,31 Celsius-fokkal emelkedik majd az üvegház-gázkibocsátás következtében.