Több évtizedes megfigyelések tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy bizonyos állatfajok valóban létrehozták saját kultúrájukat. A felfedezés segíthet annak megértésében, hogyan fejlődött ki az emberiség kultúrája.

Alvás előtt prüszkölés

Forrás: Harvard Univ.Az ember számára a ciccegő, prüszkölő hang nemtetszés jele, nemúgy az orángutánoknál. Hat borneói, illetve szumátrai vadon élő orángutánkolóniát tanulmányozva viselkedéskutatók megfigyelték: bizonyos populációkban elterjedt szokás, hogy az állat ilyen hangokkal jelzi, aludni készül. Itt fontos megjegyezni, hogy ez a fajta egyezményes jel korántsem jellemző az összes orángutánpopulációra. A Science-ben nemrégiben megjelent beszámoló szerint a lefekvést megelőző prüszkölő hang csak egyike annak a 24, szocializáció útján elsajátítható viselkedésformának, amelyek a kutatók szerint arra utalnak, hogy az emberszabásúak saját kultúrával rendelkeznek.

Amennyiben a megfigyelést további kutatások során megerősítik, a kultúra kezdetei a jelenleg vallottnál mintegy hétmillió évvel korábbra tehetők, tehát arra az időre, amikor az orángutánok és az afrikai főemlősök utolsó közös őse élt a Földön - 14 millió évvel ezelőtt.

Forrás: Univ. of Colorado A nem emberi kultúra létezésének legegyértelműbb bizonyítékát nem más szolgáltatja, mint az ember legközelebbi genetikai rokonai, a csimpánzok. Kutatók korábban 39 olyan viselkedésmintát azonosítottak, amelyek eltéréseket mutatnak a különböző csimpánzpopulációk között, tehát korántsem genetikai, sokkal inkább tanult viselkedésminták. Annak felmérésére, vajon léteznek-e hasonló viselkedésminták más emberszabásúak, például az orángutánok között, Carel van Schaik professzor és a Duke University (Észak-Karolina) munkatársai ismét górcső alá vették a korábban hat szumátrai, illetve borneói orángutáncsoport viselkedését rögzítő adatokat. A kutatócsoport két tucat olyan viselkedésmintát talált, amelyek a kultúra fogalmát megtestesítő alapkategóriák (például a dolgok megjelölése, képességek és jelzések egymástól való elsajátítása) közül többnek is megfeleltek.

A kutatócsoport "azokban az orángután-kolóniákban figyelte meg a legtöbb ilyen viselkedésmintát, ahol a csapat egyedei közt a legszorosabb volt a társas érintkezés, ami lehetőséget teremtett az egyedek számára a viselkedésminták eltanulására" - magyarázza Van Schaik professzor.

A kultúra egyéb jelei

Forrás: ORIGOMint már említettük, a kutatók a lefekvés előtti prüszkölő jelzésen kívül több példáját is megfigyelték a kulturális alapú viselkedésmintáknak: egyes orángutáncsoportokban elterjedt szokás, hogy a leveleket zsebkendőként használják, vagy "kesztyűként" óvják kezüket, máskor gallyakkal hessegetik el maguktól a kártékony rovarokat. Sőt, az orángutánok olykor sportolnak is: "meglovagolják" a föld felé zuhanó ágakat.