Doktor Halál újra akcióban

Az eutanázia legnagyobb ausztrál pártfogója, dr. Philip Nitschke, aki számtalan gyógyíthatatlan beteget segített a másvilágra, szerdán az Egyesült Államokba repül, hogy bemutassa legújabb "halál-gépét".

Forrás: euthanasia.orgNitschke új találmányát, amelynek lényege, hogy a páciens szabadon szippanthat tiszta szén-monoxidot, a San Diegó-i The Hemlock Society (Bürök Társaság) rendezésében megtartott nemzetközi eutanáziakonferencián mutatja be.

"A szerkezet tiszta szén-monoxidot állít elő azok számára, akik úgy döntenek, véget vetnek szenvedéseiknek. Az egész fájdalommentes" - nyilatkozta Nitschke.

Ennek a roppant egyszerű szerkezetnek a különlegességét azonban leginkább az adja, hogy - a doktor szerint - gyógyításra is használható, amennyiben oxigént is termel - ezért például nem is lehet betiltani.

"Ez volt az egyik követelmény" - mondta Nitschke, aki egy évet töltött a szerkezet előállításával, és sikerült elkészítenia a prototípust az American Hemlock Society támogatásával.


"Természetesen a mi felelősségünk, hogy a felhasználók tisztában legyenek azzal: ha más vegyületekkel működtetjük a szerkezetet, az az oxigén-előállítás helyett a kegyes halál eszköze lesz. Elismerem, ez a hozzállás némileg cinikusnak mondható, amennyiben egy olyan stratégia része, amely arra irányul, hogy az esetleges törvényi korlátozást kiiktassuk."  

Nitschke 1997-ben szerzett nemzetközi hírnevet, amikor 4 beteget segített a halálba Ausztrália északi tartományában, ahol a világon először engedélyezték az eutanáziát.

Mind a négyen a Nitschke által készítette szerkezet segítségével távoztak az élők sorából, amely lehetővé tette, hogy számítógép segítségével saját maguk irányítsák halálos injekciójukat. 

A "Deliverance"-nak (Megváltás) nevezett program össze volt kötve egy intravénás fecskendővel. A gép három kérdést tette fel. Az utolsó kérdés döntött el mindent; ha a beteg igenlő válasz adott, a program elindult.

Az ausztrál kormány azonban megtámadta az északi tartomány 1996-os legalizációs törvényét, és így ma már egész Ausztráliában illegális az eutanázia.

A tiltás ellenére Nitschke folytatta az eutanáziát népszerűsítő körútját, amelynek során országszerte felvilágosító tanfolyamokat tart, hogyan vethetünk véget életünknek különböző eljárásokkal, szerekkel.

Egyik új darabja az ún. "Exit Bag" (halálzsák), egy műanyag zacskó, amelynek zsinórjának meghúzásával a páciens megfojthatta magát. 

Az egyelőre csupán prototípusként létező halálgépet kevesebb mint 57 amerikai dollárért lehet előállítani. Nietschke tervei szerint a készüléket nem hozzák forgalomba.

"Nem fogjuk árusítani, még gyógyíthatatlan betegek számára sem. Csak egyesületünk, az Exit Australia tagjai számára lesz hozzáférhető, és ehhez is legalább egyéves tagságra lesz szükség."