Volt egyszer egy aranyláz

Egyesek azt állítják, hogy egy négyezer évvel ezelőtt élt szibériai néptörzs kényszerült rá első ízben, hogy kutyák vontatta szánokat használjon. Mások a 10. századi arab irodalmat idézik annak bizonyítására, hogy az ember kutyák vontatta szánokkal szállított árut. A kutyák vontatta szánok azonban a 18. század végén és a 19. század elején terjedtek el igazán, amikor Alaszkában kitört az aranyláz.

Forrás: Univ. of California - Riverside
Aranyláz Alaszkában - 1899

Egy lélegzetelállítóan izgalmas legendát ünnepelnek ma is évente a leghíresebb és legnagyobb követelményeket támasztó, Iditarod elnevezésű kutyaszánversennyel. Az arany tette nevezetessé az Anchorage-ból Iditarodon át Nome-ba vezető mintegy 1800 kilométeres utat, Alaszka legkevésbé ismert részén. Az alaszkai és a kanadai aranyláz idején ugyanis kutyák vontatta szánok ezen az úton szállítottak felszerelést, postát és aranyat a végtelen vadonon keresztül. Közben a szánhajtók versenyekkel múlatták az időt, mert mindegyikük bizonyítani akarta, hogy neki van a legjobb kutyafogata.

1925-ben diftériajárvány tört ki Nome-ban. Az oltóanyag legfeljebb a kétezer lakos egy kis töredékének lett volna elég. Ezért nagy sietve mozgósítottak húsz szánhajtót, kutyáikkal együtt. Az első csoport Nenanából indult minusz 45 Celsius-fokos hidegben, s naponta 50-80 kilométeres utat tett meg. A kutyák többnyire sötétben futottak, mivel abban az évszakban legfeljebb napi négy óra hosszat volt világos. A sarkvidéki viharok és a nemegyszer mínusz 60 fokos hideg ellenére a várva-várt oltóanyag valamivel több mint öt nap alatt megérkezett Nome-ba. Rendes körülmények között 25 naposnak tartották ezt az utat.

Forrás: Iditarod.comA kutyák vontatta szánokkal végrehajtott életmentő akció emlékére Alaszkában 1973 óta minden esztendőben megrendezik a híres Iditarod-versenyt Anchorage és Nome között - egyes útszakaszokon a mentőexpedíció nyomain haladva.
 
A múlt század hatvanas éveiben Svájcon keresztül jutott el Európába ez a sportág. Napjainkban Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban rendeznek több napig tartó kutyaszánversenyeket, és számuk egyre növekszik a kelet-európai országokban is.