Kutatások immáron konkrét számokkal szolgálnak arra, mennyivel rövidítik meg életünket a fölösleges kilók.

Forrás: EPAEgy elhízott 20 éves férfi nem kevesebb, mint 13 évvel rövidebb életre számíthat, mint egészséges társai, derül ki többek között a Journal of the American Medical Association (JAMA) január 7-én, kedden megjelent számának tanulmányából. Egy 20 éves túlsúlyos nő esetében a várható életkor-rövidülés 8 év. A tanulmány az amerikai halálozási statisztikák három évtizedes megfigyelései alapján készült.

Egy másik tanulmány, amelynek eredményei az Annals of Internal Medicine (AIM) január 6-i számában olvashatók, 3500 olyan amerikai kórlapjának adatai alapján készült, akik az 1950-es években voltak középkorúak. A tanulmányból kiderül, hogy azok a nők, akik 40 éves korukban komoly túlsúllyal bírtak, átlagosan 7,1, míg ugyanezek a férfiak 5,8 évvel éltek rövidebb ideig kevésbé súlyos társaiknál.

Mi több, az AIM-ban olvasható tanulmány szerint nem csupán a komoly elhízás, a kevésbé jelentős túlsúly is átlagosan három évet vesz el az ember életéből. Az adatok még riasztóbb számokat öltöttek a dohányosok körében: a túlsúlyos dohányosok átlagosan 7, míg a kifejezetten elhízottak 13-14 évvel rövidebb ideig élnek, mint nemdohányzó társaik.

Túlsúlyos vagy elhízott - a súlyfelesleg mértékének meghatározása

A túlsúly és az elhízás meghatározása a testtömegindex (Body Mass Index, BMI) alapján történik. Ez nem más, mint a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosa. A BMI alapján normális súlyúnak számít, akinél a BMI 18,5 és 24,9 kg/m2 között mozog. Túlsúlyos, akinél a BMI 25 és 30 kg/m2 közé esik. Elhízásról beszélünk, ha a BMI 30kg/m2 feletti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztat, hogy az elhízás a világon egyre növekvő méreteket ölt. Ha csak az amerikai adatokat nézzük, a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos, egyharmada pedig elhízott. Ez a korábbihoz képest hatalmas növekedést jelent, hiszen egy évtizeddel ezelőtt csupán a lakosság fele küzdött túlsúllyal és mintegy egyötöde elhízással.

A kilók egyéb hatásai

A várható élettartam drasztikus csökkenése csupán egyike a többletsúly okozta egészségügyi problémáknak; a túlsúly és az elhízás idővel cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A WHO jelentése szerint a túlsúly és az elhízás a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után.