Ritka kárókatonák telelnek a Kis-Balatonnál

A Duna-deltából felhúzódó kis kárókatonák népes csapata telel a nemzetközi védelmet élvező Kis-Balatonnál.

Forrás: MTIMíg az országban elszaporodott nagy kárókatonák a hideg miatt a Földközi-tenger mellékére húzódtak, a Duna fekete-tengeri torkolatvidékéből egy évtizede hazánkig felhúzódó, de felénk, igen ritka kis kárókatonákból negyven telel a Kis-Balatonnál - mondta el Futó Elemér, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai természetvédelmi őre.

Magyarországon elsőként a Hortobágyon jelentek meg egy évtizede a kis kárókatonák. A Kis-Balatonnál a mostani a negyedik tél, amelyet ott töltenek e ritka vándormadarak, ami arra utal, hogy a hazánkban telelő kis kárókatonák jól érzik magukat. E madárfajt a kipusztulás fenyegeti, ezért védettségének "vörös könyves" a minősítése - közölte Futó Elemér.

A gyakoribb, nagy kárókatonát elsősorban a halastavak környékén lehet megtalálni, ott vadászatuk is megengedett. E madárból 700-800 a Kis-Balatonnál szokott fészkelni.

A Kis-Balaton jegét jelenleg 25 centiméter vastag hó borítja, a madarak nehezen jutnak hozzá az eleséghez. Az őszi és tavaszi vonulások idején gyakori 250, illetve a rendszeresen ott fészkelő 100-110 faj helyett jelenleg csak pár tucatnyi madárfajnak ad otthont a Kis-Balaton környéke.

A tórendszernél fészkelő, néhány párból álló réti sas állomány megnövekedett, ugyanis a vadliba-vadászatból élő, és a hideg miatt most otthont kereső kóbor sasokkal 8-10-re szaporodott a számuk. A friss hóban sok vidranyomot is lehet látni, ami azt jelenti, hogy a Kis-Balatonnál biztonságban érzi magát ez a fokozottan védett, egymillió forint eszmei értékű állat - derült ki a szakember tájékoztatásából. A mintegy 15 ezer hektáros Kis-Balaton nádrengetegeiben sok cinege is fészkel.