A hajókon is lesz fekete doboz

Tekintettel a világ minden részét fenyegető terrorizmus veszélyére, tavaly új nemzetközi biztonsági szabályok születtek a hajózás terén. Új készülékeket - tengeri fekete dobozt és hajóazonosító készüléket - építenek be a tengeri járművekbe, közölte a német hajózási hivatal Hamburgban.

Az új fekete doboz - akárcsak a repülőgépeké - rögzíti a beszélgetéseket és rádiókapcsolatokat lehetővé téve, hogy ha egy hajót katasztrófa ér, annak okairól tudomást szerezzenek az illetékesek. A műszer segítségével könnyebben lehet tanulni a bekövetett hibákból is.

Az adatrögzítő készülékeket a hajó fedélzetén helyezik el és azok 6000 méter mélységig és ezer fok hőmérsékletig működőképesek. Hasonlóan a repülőgépek fekete dobozaihoz, ezek is jelzéseket bocsátanak ki, hogy szükség esetén meg lehessen találni őket. A hajóazonosító készülék segítségével tájékozódni lehet más vízi járművek helyzetéről, útvonaláról vagy haladási sebességéről. Ennek révén remélhetőleg csökkenthető lesz a hajók összeütközésének vagy hajók eltérítéseknek a veszélye.

A műszereket mostantól fogva minden új hajóba be kell építeni, 2004 végéig pedig kötelező minden 3 ezer bruttoregisztertonnánál nagyobb vízi járművet azonosító felszereléssel ellátni.