Azoknál a nőknél, akik rendszeresen és évekig használnak hajfestéket, 2,1-szeresére emelkedik a húgyhólyagrák kialakulásának kockázata - állítja Európa legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezete.

A European Consumers' Organization korábban már írásban fordult az európai döntéshozók felé, hogy megfelelő módon hívják fel a figyelmet a hajfestékek használata és a hólyagrák kialakulásának megnövekedett kockázata közötti, véleményük szerint valóban fennálló összefüggésre. Az európai, amerikai és japán nők körülbelül egyharmada rendszeresen használ hajfestéket, s ez az arány a fiatalok körében egyre emelkedik. Jim Murray, a szervezet igazgatója a The Wall Street Journal c. lapnak elmondta: mivel a döntéshozók részéről "igen lassú" válaszreakciót tapasztaltak, úgy döntöttek, hogy véleményükkel kiállnak a nagyözönség elé.

A hivatalos EU-álláspont és az ipari szektor képviselői szerint ugyanakkor nincsenek perdöntő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy bármely jelenleg forgalomban lévő hajfesték veszélyes lenne. Per Haugaard, az Európai Bizottság szóvivője elmondta: az EU éppen most vezet be szigorításokat a hajfestékekkel kapcsolatban - például a korábbinál egyértelműbben kell feltüntetni a bennük lévő, esetleg allergiát kiváltó anyagokat. "Ha meggyőződünk bármilyen kockázatról, haladéktalanul szabályozó intézkedéseket fogunk bevezetni" - mondta.

Ez arra utal, hogy a bizottság számára nem elég meggyőző az az eredmény, amelyre a fogyasztóvédelmi szervezet hivatkozik. A University of Southern California kutatói egy 1514 személyre kiterjedő vizsgálat alapján állítják, hogy a hajfestékek használata megnöveli a hólyagrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények szerint azok a nők, akik rendszeresen (havonta legalább egy alkalommal) és egy évig vagy hosszabb ideig használnak hajfestékeket, 2,1-szer nagyobb kockázatot vállalnak e szempontból azokhoz képest, akik nem használnak ilyen szereket. (További megállapítás, hogy a legalább 10 éve dolgozó fodrászoknál ez a kockázat már ötszörösére emelkedik.) A kutatók beszámolója még 2001-ben jelent meg az International Journal of Cancer c. szaklapban.

Az amerikai kozmetikai cégek szövetsége (Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association) közben a saját véleményét ismételgeti, mely szerint a hajfestékek igen komolyan bevizsgált és biztonsági szempontból jól dokumentált termékek. A csoport az American Cancer Society és a Harvard University tanulmányaira hivatkozik, amelyekbe több százezer nőt vontak be, és nem volt kimutatható megnövekedett egészségügyi kockázat a hajfestékekkel kapcsolatban.

A brit kozmetikumgyártók szövetsége (United Kingdom's Cosmetic Toiletry and Perfumery Association) már kissé óvatosabban fogalmaz: véleményük szerint nem hunyhatnak szemet egy ilyen eredmény felett, ám a tanulmány által elővezetett kapcsolatra szerintük sincsenek meggyőző bizonyítékok.