Ha minden a tervek szerint halad, szakemberek két olyan új őssejtforrást találtak, amely elkerüli a humán embrionális őssejtek gyógyászati hasznosításával kapcsolatos etikai problémákat.

A Wellcome Cancer Research Institute (Cambridge University) kutatócsoportja szerint az egyik lehetséges forrást a sérült embriók jelentik. Megfigyelték ugyanis, hogy a technikai eljárások során megsérült békaembriók egészséges őssejteket termelnek, melyek képesek a szervezet bármilyen típusú sejtjévé alakulni (differenciálódni). A mesterséges megtermékenyítések folyamán számos emberi embrió megsérül, melyeket a továbbiakban már nem tudnak beültetni az anyai szervezetbe. A kutatók szerint az ilyen embriók egy részében egészséges őssejt található.

Forrás: ucdavis.eduA másik lehetőséget az emberi köldökzsinór szolgáltatja. Floridai kutatók azt vizsgálják, hogy az innen nyert sejtek alkalmazhatók-e különböző szellemi leépüléssel járó, degeneratív idegrendszeri betegségek gyógyítására. Az eddigi eredmények szerint ez a módszer még könynyebb, egyszerűbben alkalmazható Parkinson- és Alzheimer-kóros betegek kezelésében.

A köldökzsinór nagy mennyiségű őssejtet tartalmaz. Amerikai kutatók kimutatták, hogy ezek a sejtek megfelelő környezetben idegsejtekké alakulhatnak. Egereknél az őssejtet fejlődő embrió agyába juttatva, neurotranszmittereket termelő idegsejtekké differenciálódtak. A további kísérletekben vizsgálni fogják, milyen növekedési faktorok és tápanyagok szükségesek ehhez a folyamathoz, továbbá hogyan befolyásolja az egér kora az őssejt differenciálódását. A fő cél az, hogy megfejtsék, hogyan "olvassa" az őssejt az agy jeleit és irányíthatóvá tegyék a differenciálódás folyamatát.