A Science magazin legfrissebb száma szerint a legősibb gombatenyésztők bolygónkon a hangyák, "akik" már mintegy 50 millió éve űzik mesterségüket.

Forrás: University of PittsburghTúl azon, hogy gombatelepeket művelnek a földfelszín alatt, a terményt fenyegető "gyomok" ellen is védekezni tudnak.

A kutatásban számos neves amerikai egyetem és a Smithsonian Intézet kutatói vettek részt.

A kutatók megállapították, hogy az "ízeltlábú mezőgazdaság" kialakulása óta a hangyák, a gombák és az őket kihasználó "gyomok" együtt fejlődtek. Az iparág így félmillió évnyi szimbiózisra tekinthet vissza.

A hangyakolóniák "termőterületein" nem csak a hangyák által kedvelt gombafajok teremnek, de olyan fajok is, amelyek fontos tápanyagokat vonnak el a terméstől, és amelyeket a hangyák így joggal "tekintenek" gyomoknak.

A vizsgált fajok DNS-szekvenciáit elemezve a kutatók megállapították, hogy a hangyák, a termesztett és az élősködő gombák évmilliókon keresztül egy közös, összetett rendszerben fejlődnek. Úgy tűnik, körülbelül ötvenmillió éve tart az evolúciós verseny, amelyben a hangyák és gombáik folyamatosan fejlesztik az élősködők elleni küzdelem eszközeit, míg a gombagyomok szakadatlanul igyekeznek a gombakerteket meghódítani.

A hangyakerteknek azonban van egy negyedik lakója is.

A hangyák testén ugyanis olyan baktériumfaj él, amely kifejezetten a gyomgombákat hatástalanító "permetezőszert" termel. A hangyák a baktériumok által kiválasztott anyag segítségével óvják kertjeiket az élősködőkkel szemben.

"Feltételezzük, hogy ez a baktérium-hangya szimbiózis is a gombakultúra kezdetére nyúlik vissza"- fogalmaz dr. Ted Schultz, a Smithsonian's Nemzeti Természettudományi Múzeum kutató entomológusa.

Forrás: Humboldt State UniversityA kutatók már korábban feltárták a hangyák és az általuk kultivált gombák evolúciós történetét. Sikerült továbbá megállapítaniuk, hogy gombafarmokon szinte mindig fellelhetők az Escovopsis nemzetségbe tartozó penészgombák, ám ezek sehol máshol nem fordulnak elő, csak a hangyák kertjeiben.

A kutatás eredményei között mindenképp említésre méltó a gombagyomok evolúciós történetének felállítása. Az élősködők eszerint a gombatelepek kialakulása óta a hangyákkal és gombáikkal együtt fejlődnek.