Éhségsztrájkba kezdett a klónozás zászlóvivője

Éhségsztrájkot kíván folytatni a római kormányfői palota előtt Severino Antinori olasz szülész-nőgyógyász, az emberi reproduktív klónozás egyik zászlóvivője, hogy így tiltakozzon "üldöztetése" ellen.

MTIAntinori kedden a Chigi-palota elé összecsődített újságírók előtt kijelentette: minden nap meg fog jelenni itt, és addig nem vesz magához ételt, amíg Silvio Berlusconi miniszterelnök vagy helyettese, Gianfranco Fini nem fogadja őt, és le nem állítják az ellene folytatott eljárást. Az 57 éves orvos ugyancsak tiltakozik Girolamo Sirchia egészségügy-miniszter "provokatív és megfélemlítő akciói" ellen. A nagy feltűnést keltett sajtótájékoztatón Antinori bírálatából kijutott a Vatikánnak és az olasz baloldali ellenzéknek is.

Antinori, aki azzal vált híressé Olaszországban, hogy változó korban lévő, sőt annál idősebb nők gyerekszülését segítette - nála szülte gyermekét például 62 évesen Lina Wertmüller, a neves olasz filmrendezőnő - tavaly november végén jelentette be egy klónozott gyermek januárra várható születését. Hozzátette, hogy ezt a kísérletet nem ő vezeti, csupán "tudományos és kulturális hozzájárulást" nyújtott egy tudóscsoportnak.

E bejelentést parlamenti vita követte, amely után Sirchia vizsgálatot rendelt el az orvos tevékenységével kapcsolatban. Az emberklónozást ugyanis, sőt, az ezzel való kísérletezést is törvény tiltja Olaszországban. A rendőrségi nyomozás két héttel ezelőtt indult meg.

Antinori magát azt hangoztatja, hogy ez az eljárás segíthet 120 millió ember meddőségi problémáján. Ugyanakkor elítéli a raeliánusok halhatatlanságot ígérő klónozási törekvéseit, amelynek állítólagos eredményeiről a közelmúltban többször is beszámoltak, de bizonyítékokat nem szolgáltattak a világnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK