Gyermekek százmilliói élnek szegénységben és nyomortelepi körülmények között a fejlődő világ városaiban - tűnik ki az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) legújabb jelentéséből.

A közölt adatok szerint a gyermekhalandóság 10-20 százalékos. Az érintett gyermekek nagy száma nem kap elegendő oltást, vagy egyáltalában nincs beoltva - áll a a csütörtökön Genfben közzétett tanulmányban. Gyermekek tömegei esnek áldozatul olyan egyszerű hasmenéses betegségeknek, amelyeket szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztásával kapnak el. Ezáltal szervezetük ellenállóképessége annyira legyengül, hogy ezt követően tüdőgyulladásban vagy kanyaróban meghalnak. E gyerekek közül sokan nappal a szemétben kereskélnek olyan tárgyak után, amelyeket eladhatnak. Az éjszakát az utcán kell tölteniük, ahol kizsákmányolják őket, vagy bűnözők áldozatává esnek. A helyzetet csak tovább rontja az AIDS-es szülők árváinak egyre növekvő száma.

Sok helyen a közművek vagy nem megfelelően működnek, vagy egyáltalában nem léteznek. Karacsi pakisztáni kikötővárosban például a nyomornegyedekben utcán árulják a vizet, sokkal drágábban, mint amennyit a közép- és felső rétegek a vezetékes vízért fizetnek. A nagyvárosok legszegényebb negyedeinek gyermekei ezenkívül óriási mértékű levegőszennyezettségnek vannak kitéve. Vegyi vagy ólomtartalmú agyagokat kénytelenek belélegezni. A nigériai Kaduna városban egy megvizsgált gyermekcsoport 92 százalékának vérében találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű ólmot.