A NASA egy új Progressz típusú teherűrhajó megépítésére és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) való eljuttatására kérte fel az orosz űrkutatási hivatalt, a Roszaviakozmoszt - közölte hétfőn Nyikolaj Mojszejev, a hivatal vezérigazgató-helyettese.

A tervek szerint a projektet az amerikai fél finanszírozná. Oroszország az idén két Szojuz űrhajót és három Progresszt szándékozott indítani az ISS-re, de a Columbia amerikai űrrepülőgép február 1-i katasztrófája felborította az űrállomás működtetési terveit.

Mojszejev beszámolója szerint tárgyalások folynak egy terven felüli Szojuz megépítéséről is, a bizonytalan ideig kieső űrrepülőgépek pótlására, amire a jövő évben kerülhet sor. A vezérigazgató-helyettes felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a felkérés egyelőre csak a NASA-tól érkezett, sem az amerikai, sem az orosz törvények nem engedik meg viszont az ilyen szerződések űrhivatali szintű megkötését, hanem a legfelsőbb politikai vezetők közötti megállapodásra van szükség. A Roszaviakozmosz információi szerint George W. Bush amerikai elnök a közeljövőben kérni fogja a kongresszus hozzájárulását az orosz űrhajó megrendeléséhez.