A Szilárd Leó professzori ösztöndíjat az oktatás és a felsőoktatási kutatások
fejlesztéséért idén Kovács Ferenc okleveles bányamérnöknek, Pócs Tamás biológusnak és Vicsek Tamás fizikusnak ítélték, az elismeréseket ünnepi tudományos ülésen kedden adja át Mang Béla felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Kovács Ferenc okleveles bányamérnök, a Miskolci Egyetem oktatója, az MTA rendes tagja. Tudományos és alkotói munkássága a bányatelepítés, a bányaművelés és biztonság elméleti és gyakorlati kérdéseit öleli fel. Alkotó munkásságáról mintegy 200 tudományos közlemény, 120 tudományos előadás és 300 kutatási jelentés
tanúskodik.

Pócs Tamás biológus, az MTA rendes tagja, az Eszterházy Károly Főiskola professzor emeritusa, a Szent-Györgyi Albert-díj és a Natura-díj kitüntetettje. Egyedülálló tudományos értékű növénygyűjtemény fejlesztő tevékenysége, amelyből kiemelkedik a főiskola herbáriumának megalapítása. Kutatói tevékenységét fémjelzi több mint 270 közlemény, a gyűjtéseiből származó és közölt új növény és állatfajok száma 76.

Vicsek Tamás, az ELTE biológiai fizika tanszékének alapító tanszékvezetője professzora, az MTA rendes tagja.

Vicsek Tamás

Az akadémikus számos eredménnyel lepte meg a világot egyes emberi tömegjelenségekkel kapcsolatban, mint a menekülési pánik, a vastaps, a sportstadionok emberhulláma. Publikációjának tucatjai jelentek meg tudományos folyóiratokban, s az azokra adott mintegy 5000 szakmai hivatkozás szinte egyedülálló a magyar tudományos életben. Tanári működése elismeréseként 1997-ben iskolateremtő mestertanár díjban részesült.

Az alumínium- és timföldgyártásban érdekelt amerikai Alcoa hazai vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért (AMFK) Szilárd Leó születésének centenáriuma alkalmából 1998-ban alapította az ösztöndíjat.

Az Alcoa 1999-2001 között évi 18 ezer, 2002-től évi 24 ezer dollárral segíti az AMFK kezdeményezését. A Szilárd Leó professzori ösztöndíjra állami, illetve az állam által elismert felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot a Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből. Az ötödször meghirdetett Szilárd Leó professzori ösztöndíjra 14 felsőoktatási intézmény élt jelölési jogával.

Az elismeréseket, amellyel 2002-től 8 ezer dollár jár, minden évben hárman vehetik át.