Tegyen Ön is a gyógyíthatatlan betegek emberi méltóságáért

A hazánkban 1991-ben megjelent hospice mozgalom célja a nem gyógyítható daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítése. A hospice szervezetek száma örvendetes módon nő, finanszírozásuk azonban nem megoldott. Most Ön is segíthet.

Forrás: EPA

A hospice - a már csak tüneti kezelésben részesítendő - rosszindulatú daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítésére kialakított rendszer, mely a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését tartja elsődlegesnek.

Célja: a betegek fájdalmainak és a tüneteinek csökkentésével, lelki szenvedéseik enyhítésével a lehető legjobb életminőség, fizikai és szellemi aktivitás elérése, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

A hospice ellátás és az otthoni ápolást lehetővé tevő gyógyászati segédeszközök használata minden beteg számára ingyenes.

A hospice alapgondolata a halál tudatának elfogadtatása a beteggel és hozzátartozóival, a magány oldása az aktivitás fenntartásával, a lehető legjobb életminőség megteremtésével. Ennek biztosítása részben tüneti kezeléssel történik úgy, hogy a betegek életük utolsó szakaszát lehetőleg fájdalommentesen, de tiszta tudattal, szellemi és lelkierejük birtokában élhessék. Fontos szempont a betegek és a család szeretetteljes támogatása, a halál közeledtével jelentkező szorongások oldása, állapotuk elfogadtatása, a megbékélés elősegítése.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK