Négy madár kivételével a Dévaványa melletti túzokrezervátumban és a térségben élő mintegy háromszázhetven darabos túzok populáció a határainktól délre eső országokba költözött, miután hazánkban az éhhalál várt volna rájuk.

Forrás: Greenfo
Telelő túzokcsapat élelmet keres

Európa legnagyobb testű, földön fészkelő madarai a nagy hó miatt nem találtak maguknak elegendő eleséget, ezért voltak kénytelenek elrepülni élőhelyükről - nyilatkozta Puskás László, a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványa-ecsegi szikes puszta őrkerületének vezetője. A korábbi években, egy-egy átlagosnak nevezhető télen nem mozdult az állomány, mert mindig találtak maguknak élelmet.

A nemzeti park munkatársai által fellelt négy madár is csak azért maradt a térségben, mert már annyira legyengültek, hogy nem bírták volna a hosszú utat - véli Puskás László. A túzokok pillanatnyilag feltehetően Szerbiában, Albániában és Olaszországban telelnek, de hogy mennyien térnek majd vissza a jó idő beálltával, azt nem merte megbecsülni a természetvédelmi szakember.

A fiatalabb egyedek közül többen a villamos távvezetékeknek ütközve hullanak el, de sajnos számítani kell az orvvadászok által okozott károkra is. - A túzok nemzetközi szerződések által is védett madár, ám néhány országban a hatóságok nem tudják őket kellően megvédeni.

A nemzeti park munkatársa mindazonáltal bizakodó, és abban reménykedik, hogy ha bizonyos veszteséggel is, de tavasszal visszaköltöznek a túzokok, és nem fenyegeti veszély e Magyarországon őshonos madarat.