Könyvajánló: Iszlám

Ma a világon mintegy 1,3 milliárd ember, vagyis bolygónk minden ötödik lakója hallgat az iszlám hívó szavára. A muzulmán hit gyorsan terjed, olyannyira, hogy jelenleg az iszlám számít a világ leggyorsabban terjeszkedő vallásának: híveinek nyolcvan százaléka már nem az arab világból származik.

Forrás: ORIGOSanghajtól Chicagóig, Dzsakartától Timbuktuig, az iszlám szerte a világon naponta öt alkalommal hívja imára a muszlimokat. Akár bádog hangtölcsérekből csendül fel, akár a széllel száll tova, amint a homokban térdeplő tevehajcsárok elkezdik dünnyögő éneküket, az iszlám ima már csaknem ezernégyszáz esztendeje ugyanazokkal a szavakkal, a Teremtőt dicsőítő énekkel kezdődik:

"Alláh...u akbar" - zengik az igazhitűek. "Allah nagy."

Forrás: ORIGOAz iszlám szó arabul annyit tesz, "engedelmesség Istennek", és szoros nyelvi kapcsolatban áll a salam, azaz "béke" szóval.

Az iszlám világ nagy múltú, gazdag hagyományvilágáról, népes városairól és a modern civilizáció nyüzsgésétől távol eső, egzotikus tájairól a National Geographic magazin 1904 óta tudósít. Az első beszámolótól a legfrissebb számokban publikált riportokig hatalmas anyag gyűlt össze a magazin archívumában. Ebből a nem mindennapi gyűjteményből válogatott fényképeket és írásokat a könyv számára a szerző, Don Belt. A több mint 150 képpel illusztrált kiadvány az iszlám világ történelmi és földrajzi múltját, jelenét mutatja be, s a kötetet forgatva kiderül az is, hogyan látta mindezt a nyugati világ egy évszázadon át.

Utazás térben és időben

Lenyűgöző utazást tehetünk térben és időben nyomon követve a legújabb tudósításokat a háború sújtotta Afganisztánból, az iszlám legfőbb szent helyeitől, Mekkától és Jeruzsálemtől a legtávolabbi ázsiai mozlim településekig.

Forrás: ORIGOMargareth Simpich írása nyomán ellátogathatunk egy bagdadi hárembe, a századelőn készült megbarnult felvételen még épségben láthatjuk, amint balúcsi kereskedők hajtják el szamaraikat az afganisztáni Bámíján falába vésett Budha szorok előtt, amiket 2001-ben a tálibok leromboltak. Az időben tovább utazva átélhetjük a pánikot, ami a dísztribünön tört ki Anwar asz-Szaddát, ismertebb nevén Szadat elnök meggyilkolásakor és láthatjuk, amint Ahmad Maszúd, az afganisztáni tálib-ellenes Észali Szövetség parancsnoka a hajnali imánál emberei élén térdre borul, és Edward Girardet, a National Geographic riportere beszámol arról, milyen benyomásokat szerzett találkozásaik során, néhány nappal a New York-i terrortámadás előtt a két hadúrról: Maszúd sahról és Oszama Bin Ladenről.

Induljunk hát el erre a kalandos utazásra térben és időben és fürkésszük ki az iszlám kultúra titkait!

Kiadja a Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója; Budapest, 2002.

KAPCSOLÓDÓ CIKK