Lassan olvad a hó a Tisza vízgyűjtőjén, a folyó jege vastagszik

Az éjszakai hidegnek köszönhetően kedvezően, lassan olvad a hó a Felső-Tisza vízgyűjtő területén, a folyó jege viszont vastagszik, jégmentes szakasz már nincs a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részén.

Forrás: MTIA Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjén a hóréteg víztartalma a számítások szerint 2 milliárd köbméter - mondta el Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ez egymilliárd köbméterrel kevesebb az utóbbi évek legnagyobb hómennyiségénél, amelyet 1999. februárjában mértek. A folyó Tiszabecs feletti vízgyűjtő területén a legutóbbi öt nap alatt a nappali olvadás hatására 59 millió köbméterrel csökkent a hó vízkészlete.

A Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és Túr vízgyűjtőjén is kedvező, lassú az olvadás, ott együttesen több mint 100 millió köbméterrel lett kevesebb a hóvízkészlet az utóbbi öt nap során. A három folyó mentén - a február 18-i, kedd délutáni adatok szerint - a hótakaróban lévő víz mennyisége 975 millió köbméter volt.

Az igazgató a szabolcsi folyószakaszok jéghelyzetéről szólva közölte: a hideg következtében 10-20 centiméterre nőtt a jég vastagsága, 113 kilométer hosszon álló jég borítja a Tiszát, a Szamost, a Krasznát és a Túrt, míg 63 kilométeren zajlik a jég. A Tiszán és mellékfolyóin a jég tömegét 6,3 millió köbméterre becsülik, ez a januárban mért 8,7 millió köbméternek a kétharmada. Jelentősebb jégtorlódás a Tiszán Zsurk és Záhony, Dombrád és Tiszatelek, valamint Tiszabercel alatt, a Lónyay-főcsatorna torkolatának térségében alakult ki, de beavatkozásra nincs szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK