Pusztít Kongóban az ebola

A kongói hatóságok kedden hivatalosan is elismerték, hogy az ebolavírus felelős az ország északi határvidékén már 64 halálos áldozatot követelő járványért. A kormány lezárta a fertőzött területet.

Mint arról korábban beszámoltunk, az első eseteket 2003. január 4-én jelentették az ország északi részén fekvő kis falvakból. Február elején még csak 16 biztos halálesetről tudtak, ám ez a szám azóta négyszeresére nőtt. Az első riasztó, újabb lehetséges ebolakitörésre utaló jelek a területen élő egyik gorillaklánnal kapcsolatban érkeztek. A sorozatban elhulló állatok vizsgálata igazolta az ebolavírus jelenlétét. A hatóságok véleménye szerint a jelenlegi megbetegedések annak köszönhetők, hogy a falvak lakói vírussal fertőzött állatokat vadásztak le és fogyasztottak el.

A járvány hivatalos megerősítése közép-európai idő szerint kedden késő éjjel történt meg, miután Librevillében (a szomszédos Gabon fővárosa) szakértők analizálták a kongói Kelle faluból érkezett vérmintákat. Az ebola kimutatására mintegy tíz laboratórium képes az egész világon.

A kongói kormány lezárta a fertőzött területet. A kongói-gaboni határ érintett szakaszán tilos az átjárás. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi segítséget sürget a járvány megfékezésére és az érintett falvak lakosságának élelmezésére. A WHO ebola-szakértői már a kitörési zónában vannak, kongói orvosok és ápolók társaságában.

A helyszínre érkezett szakértők arról számolnak be, hogy a helyi lakosság nem működik együtt velük: a vírusfertőzést nehéz velük megértetni, s inkább valamiféle gonosz varázslatnak tartják a történteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK