Római-kori kiállítás Sopronban

"Higiénia és orvoslás a római kori Pannóniában" címmel magyar és osztrák régészeti múzeumok anyagából nyílt kiállítás február 23-án, vasárnap a soproni Lábas-házban.

A tárlat az egykori Scarbantiában, a mai Sopron területén, továbbá Savariában, Szombathely térségében, Aquincumban és az alsó-ausztriai Carnuntumban feltárt régészeti emlékeket vonultatja fel. A korabeli fürdőkultúra és egészségvédelem alapját képezte a vízvezetékrendszer. A kiépítéséhez használt ólomcsövek darabjaiból is látható néhány a tárlaton - mondta el Gömöri János, a múzeum régésze.
 
A tárlat különféle orvosi eszközöket mutat be, valamint egy bronzládát, amelyben az orvos a szikéit tartotta. A női higiénéhez tartoztak a különféle méretű tégelyek a kenőcsöknek és az illatszeres üvegek. A szakember utalt arra, hogy a rómaiak ismerték a gyógynövények jótékony hatását. A korabeli leírások alapján az akkor használt gyógynövények mai változatait is az érdeklődők elé tárják.

A múzeum munkatárasai rekonstruáltak egy étkezősarkot, amellyel a római lakomák hangulatát kívánják megidézni.

A tárlat különleges darabja az a dombormű, amely az orvosok és a gyógyítás istenét, Aszklépioszt ábrázolja leányával, Hügeiával, az egészség görög istennőjével. E műalkotásra Aquincumban találtak rá a régészek. A kiállítás megrendezését Günther Thüry salzburgi egyetemi tanár segítette. A tárlat március 22-ig tekinthető meg a soproni Lábas-házban.