A dohányzás, az alkohol és a tiltott drogok mintegy 7 millió emberrel végeznek évente, s ez a szám emelkedő tendenciát mutat - áll egy kedden megjelent tanulmányban.

A tanulmány vezető szerzője Juergen Rehm professzor, a svájci függőségkutatási intézet igazgatója, aki az ausztráliai Perth városában megrendezett konferencián számolt be kutatócsoportjának eredményeiről. Rehm szerint a halálesetek növekedésének nyilvánvaló oka, hogy egyre több fogy ezekből a szerekből, főképp Délkelet-Ázsia és Kína sűrűn lakott, gazdasági szempontból felemelkedő területein.

Rehm számításai szerint a dohányzás, az alkohol és a drogok az összes halálozás 8,9%-áért voltak felelősek 2000-ben. Ezen belül a dohányzás áll az első helyen, amely 4,9 millió embert ölt meg - 1990-hez képest ez 1 milliós növekedést jelent. A legnagyobb a növekedés a fejlődő országokban, de a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek egyelőre a fejlett országokban a leggyakoribbak.

Az alkohol körülbelül 1,8 millió embert tett a sírba 2000-ben - a legtöbbet Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában. Különösen súlyos a helyzet Oroszországban - állítja a tanulmány, amely Rehm reményei szerint útmutatásul szolgálhat a kormányok számára.

Figyelemreméltó, hogy a dohányárukra és az alkoholra kirótt nagyobb adó hatékonyabb eszköznek bizonyult fogyasztásuk mérséklésében, mint az egészségügyi megelőző programok.