A tojás védhet az emlőráktól

Vágólapra másolva!
Aki kamaszkorában rendszeresen tojást eszik, annál csökkenhet a mellrák kialakulásának kockázata - mutatták ki amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOAmerikai kutatók szerint azokat a tizenéves lányokat, akik rendszeresen esznek tojást, kevésbé fenyegeti később a mellrák kialakulásának veszélye. Eredményeik megerősítik azt is, hogy a tojáson kívül a növényi zsírokat és rostokat tartalmazó élelmiszerek is rendelkeznek ezzel a jótékony tulajdonsággal. A tanulmány újabb bizonyítékot jelenthet arra, hogy az étrendnek igen fontos szerepe van a mellrák kialakulásában, illetve megelőzésében.

"Étrend-elmélet"

Amerikai felmérések a bevándorlók egyes csoportjainak körében a lakosság átlagánál alacsonyabb arányban mutatnak ki mellrákos megbetegedéseket. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a betelepülés után egy generáción belül az országos átlagos szintre emelkedik a betegség kialakulásának kockázata. Lindsay Frazier és kollégái (Harvard Medical School) ezért jártak utána annak, milyen kapcsolat lehet a mellrák kialakulása és az étrend között.

A felmérés során 121 707 asszonyt kérdeztek meg kamaszkori étkezési szokásaikról - mennyi tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, húst és édességet fogyasztottak naponta. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik 12 és 18 éves koruk között nagyobb mennyiségben fogyasztottak tojást, növényi zsiradékot és rostokat, kisebb arányban állt fenn a mellrák kialakulásának veszélye. Azok viszont, akik ugyanekkor sok vajat fogyasztottak, nagyobb eséllyel számíthattak a betegség kialakulására.

"A felmérés a nagymértékű tojásfogyasztást kimutathatóan alacsonyabb, míg a nagy méretű vajfogyasztást kissé magasabb mellrák-kockázattal hozta összefüggésbe" - nyilatkozta a Lindsay Frazier vezette kutatócsoport a Breast Cancer Research című szakfolyóiratban. "A növényi zsírok és rostok bevitelének mennyisége szintén fordított arányban áll a mellrák kialakulásának kockázatával" - mondják a kutatók. A szakemberek azt gyanítják, hogy a tojás magas aminosav-, vitamin- és ásványi anyag tartalma okozhatja a kedvező hatást, és hozzáteszik: a közölt adatok csupán előzetes eredmények, a témában további kutatásokra van szükség.

A fiatalkori étkezési szokások és a mellrák összefüggéseinek területén elért kutatási eredmények mindenesetre étrendünk tudatos összeállítására hívják fel a figyelmet.