Az étel is vétkes a bűnözésben

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, de egy új pszichológiai elmélet szerint a bűnözés egyik kiváltó oka nem más, mint mindennapi ételeink.

János nem bírja a paradicsomot. Ha paradicsomot eszik, egy órán belül rosszul lesz, izzadni kezd, és pánikba esik. S ha ez még nem lenne elég: viselkedése agresszív és erőszakos lesz. Ilyen állapotban nem törődik semmilyen szabállyal.

Ákos szervezete a kenyérre reagál hasonlóan. A vajas kenyér ízét ugyan kifejezetten szereti, de hasmenése lesz tőle, a fejébe száll, depressziós lesz, és egyszerre kívánni kezdi a heroint, hiába sikerült tisztán élnie az elmúlt hónapokban.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, de egy új pszichológiai elmélet szerint a bűnözés egyik kiváltó oka nem más, mint mindennapi ételeink.

E héten egy olyan, fiatalkori bűnözőknek kialakított klinika nyitja meg kapuit Angliában, amelyben a táplálkozástudomány és a pszichoterápia segítségével igyekeznek jó útra téríteni a bentlakókat. A Teesside Egyetemen működő Kaktusz Klinika megközelítésmódját a közelmúltban elhunyt Steve Baldwin és Janice Hill munkássága határozza meg.

A fiatalkori erőszakkal szemben mutatkozó tehetetlenséggel, valamint a különböző ideggyógyszerek túlzásba vitt alkalmazásával elégedetlen kutatók azokra a kiemelkedő eredményekre alapozták szokatlan elképzelésüket, amelyek a közelmúltban a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak által az agyműködésre gyakorolt hatások vizsgálatában sorra születtek világszerte.

A British Journal of Psychiatry egyik tavalyi cikke szerint a visszaesők száma mintegy negyedével csökkenhet, ha sikerül javítani a fiatalkori bűnözők étrendjén. Egy bucksi javítóintézet 230 lakóját 18 hónapon keresztül vizsgálták az Oxford Egyetem kutatói. A bentlakókat véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport vitaminokból, ásványokból és létfontosságú zsírsavakból álló táplálékkiegészítőket kapott, míg a másik csoport tagjainak a vitaminkapszuláktól külsőre megkülönböztethetetlen, színes placebo-tablettákat adtak.

Azok, akik táplálékkiegészítőket fogyasztottak, 25 százalékkal kevesebb szabálysértést követtek el, mint a kontrollcsoport tagjai. A legmeredekebben éppen a súlyos és erőszakos cselekmények száma csökkent, mintegy 40 százalékkal.

Az áltablettákat fogyasztók körében nem változott a bűnelkövetési arány.

Ám hiába sikerült bizonyítékokkal alátámasztani az alternatív módszerek hatékonyságát, a társadalom, a hivatalos orvostudomány és a bűnügyi hatóságok képviselőit egyelőre nem sikerült meggyőzni.

"Minden további nélkül elfogadjuk, hogy a komlóból vagy a szőlőből nyert 'táplálék' hatással van az agyműködésre és a viselkedésre. Miért találjuk ugyanezt hihetetlennek, ha más táplálékfélékről van szó?" - teszi fel a kérdést Janice Hill.

A kutató kifejtette, hogy az étrend megváltoztatása ugyan csak hosszú távon vezet sikerhez - a hatás mindenképpen lassabban jelentkezik, mint például a legújabb antidepresszáns gyógyszerek esetében -, de a személyre szabott kezelés akár már néhány hét alatt eredményes lehet.

Általában nehéz megtalálni azt az ételfajtát, amely a problémákat okozza. János korábban valószínűleg kinevette volna azt, aki viselkedészavarait a paradicsomfogyasztásra vezeti vissza. Pedig szervezetéből épp egy olyan enzim hiányzik, amely a paradicsomban található vegyületek lebontásáért felelős. A Kaktusz Klinika kutatói szerint ezek az anyagok váltották ki János agyában a kedélyállapotáért felelős, fékevesztett viselkedéshez vezető reakciókat.

"A hozzánk kerülő fiatalok egyszerre küzdenek különböző pszichológiai és fiziológiai problémákkal, és ezek hátterében nemegyszer az elfogyasztott táplálék áll. Egy olyan vizsgálati rendszer kialakítására lenne szükség, amely idejekorán kiszűrné ezeket a rejtett problémákat. Talán sok jobb sorsra érdemes embert sikerülne megmenteni" - jelentette ki Hill.