Columbia: a legénység filmezett a leszállás alatt

A legénység egyik tagja videofelvétel készített a Columbia február 1-ei leszállása alatt. A felvételt megtalálása után részlegesen helyreállították, de a nagyközönségnek még nem mutatták be. A legénység teljesen nyugodtnak látszik a képeken.

Forrás: NASAA videofelvétel létezését a Columbia katasztrófáját vizsgáló független bizottság keddi sajtótájékoztatóján jelentették be. A több helyen sérült felvételt feltehetően Laurel Clark asztronauta (jobbra) készítette. A használható rész körülbelül 14.35-kor kezdődik (közép-európai idő szerint), és 14.48-kor ér véget. Emlékezetes, hogy a katasztrófához vezető problémák mintegy 5 perccel később, 14.53-kor kezdődtek, így a film nem nyújt segítséget a vizsgálathoz.

Bár a filmet egyelőre nem mutatták be a nagyközönségnek, a vizsgálóbizottsághoz közeli forrásokból tudni lehet: a legénység tagjain semmi jele nem látszik a feszültségnek, az asztronauták nem mutatják az aggodalom legapróbb jeleit sem, miközben 16 napos küldetésük utolsó lépéséhez készülődnek - írja a Spaceflight Now c. internetes űrkutatási lap.

Véleményünk szerint mindez arra utalhat, hogy a NASA nem tájékoztatta megfelelően a legénységet a startnál történt incidensről. Számos olvasónk emlékezhet rá, hogy a start során levált a fő hajtóanyagtartály szigetelésének egy része, és annak a bal szárnynak csapódott, amelynél a problémák kezdődtek a leszállás során. Az utóbbi napokban egyébként már nem egy, hanem három leváló darabról beszélnek, és az incidens továbbra is a vizsgálat egyik fő tárgyát képezi.

A felvételt már megmutatták a hozzátartozóknak, és ma (szerdán) adják át Washingtonban a vizsgálatban részt vevő bíráknak. Ezután fogják bemutatni a nyilvánosságnak is.