Életének 82. évében szerdán elhunyt Greguss Pál NASA-díjas biofizikus, nyugalmazott egyetemi tanár, az űrkutatás, az optika és a holográfia nemzetközileg elismert tudósa. A család tájékoztatása szerint Greguss Pált egy baleset következményeként érte a halál.

Az idős tudós egy héttel ezelőtt szenvedett kulcscsont- és többszörös bordatörést Budapesten, amikor a tömeg lesodorta egy villamos lépcsőjéről. Az orvosok egy alkalommal még vissza tudták hozni a klinikai halál állapotából, ám szerdán már nem sikerült megmenteniük az életét.

Greguss Pál balesetéig aktívan részt vett különböző kutatási, illetve űrprogramokban. Temetéséről később intézkednek.

A tudós 1921. június 9-én született Budapesten. Vegyészmérnöki tanulmányai után a Magyar Általános Kőszénbánya Rt.-nél, majd 1946-ban a Tatabányai Állami Gimnázium tanáraként dolgozott. Később az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanársegéde, a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, 1976-tól tíz éven át a Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biofizikai Laboratóriumának igazgatója volt. Ezt követően a Finommechanikai-Optikai Intézet, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos tanácsadójaként tevékenykedett.

Greguss Pál több éven át a New York-i Orvostudományi Főiskola, illetve a Darmstadti Műszaki Főiskola vendégprofesszora volt. A tudós részt vett egy Mars-jármű tervezésében, nevéhez fűződik az első ultrahang-hologramok megalkotása, továbbá a 360 fokos szögben látó PAL-lencse (Panoramic Annular Lens) kifejlesztése, amelyet 1984-ben kedtek alkalmazni az amerikai űrkutatásban. Utóbbi fejlesztése hasznosításáért az amerikai űrkutatási hivataltól 1989-ben NASA-díjat kapott. Greguss Pált 1996-ban Genius feltalálói Oscar-díjjal, 1998-ban Genius feltalálói olimpiai aranyéremmel, 1999-ben Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki. Öt könyvet, több könyvfejezetet és mintegy 350 tudományos közleményt írt.