Szent István Egyetem - leváló karok

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint számos előnnyel járhat, hogy a gödöllői Szent István Egyetem három budai kara leválik az intézményről és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemhez (BKÁE) csatlakozik, a gyöngyösi kar önálló működését azonban csak állami formában tudja a tömörülés elképzelni.

A Szent István Egyetem február 26-i, szerdai tanácsi ülésén tudomásul vette a leválni szándékozó karok döntését. A BKÁE február 17-én pozitívan foglalt állást a három új kar befogadásáról.

Az FDSZ teljes mértékben elutasítja azt a minisztérium részéről felvetődött elképzelést, hogy a gyöngyösi kar bármilyen társasági formában működjön a jövőben - nyilatkozta Kis Papp László, az FDSZ elnöke. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy ez a hallgatók számára a tandíj bevezetését jelentené, hiszen csak az államilag finanszírozott és az egyházi oktatás ingyenességét biztosítja meghatározott keretek között az állam. A többi felsőoktatási intézmény részfinanszírozással működik, a hiányzó forrásokat tandíj és egyéb képzési költségek beszedésével igyekeznek pótolni. Az oktatók számára a társasági forma azt hozná magával, hogy kikerülnek a közalkalmazotti körből, azaz szerződésük lejárta után azt tehetnének velük, amit akarnak. A szakszervezeti vezető szerint ez Gyöngyösön mintegy 400 oktatót, kutatót, valamint csaknem 150 adminisztratív dolgozót érinthetne.

Az új forma precedenst teremthetne - véli Kis Papp. Az Európai Unió országaiban sem ez a járt út, nem jellemző a magánintézmények szaporodása.

A három budai kar BKÁE-hez való "átigazolása" létszámleépítéssel semmiképpen sem járhat, az egyesülést a jelenlegi létszám mellett kell megvalósítani - mondta Kis Papp, aki szerint a földrajzi elhelyezkedés szempontjából lényegesen kedvezőbb lehet az új formáció, és az oktatók, kutatók együttműködése is könnyebben hasznosíthatóvá válhat. Az előnyök közé sorolta, hogy a hallgatók a kreditrendszerű oktatás miatt olyan közgazdasági tárgyakat is felvehetnek, amelyekre eddig nem volt módjuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK