Műgyűjtő-találkozót, előadásokat és filmvetítést is magában foglaló programmal ünneplik március 5-én, szerdán a Néprajzi Múzeum napját; a hagyományteremtő eseménnyel arra emlékeznek, hogy 1872-ben e napon nevezték ki igazgatóőrré Xántus Jánost.

Xántus János, aki kiemelkedő szerepet játszott a fővárosi állatkert és a természettudományi múzeum létrejöttében is, 1893-ig látta el a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőri tisztségét - mondta el Balázs György, a budapesti rendezvény szervezője. A természettudós utazásai során számos értékes, egzotikus tárggyal gyarapította Magyarország közgyűjteményeit, emellett nevéhez fűződik Amerika állat-, növény- és ásványvilágának bekapcsolása a természettudomány vérkeringésébe.

Március 5-én, a Néprajzi Múzeum napján Fejős Zoltán főigazgató az intézmény múltjáról, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről tart előadást. A látogatók a program keretében válogatást láthatnak a múzeum filmjeiből, megtekinthetik az intézmény legújabb szerzeményeit és "Az év műtárgyai 2002" című tárlatot, s megismerkedhetnek a papírmerítés, a korongozás, a gyertyamártás, a szappanfőzés és a csipkeverés mesterségének fortélyaival.

Az érdeklődők e napon magukkal hozhatják a múzeumba otthon őrzött "kincseiket" , a helyszínen ugyanis szakemberek elvégzik azok korának és értékének meghatározását. A múzeum napján mindemellett találkozót szerveznek a néprajzot, népművészetet tanító budapesti középiskolák számára; ennek része az a tanácskozás is, amelyet a téma iskolai oktatásáról tartanak a Kossuth téri intézményben.