A világ - a gyenge politikai akartnak köszönhetően - hamarosan eddig példátlan méretű vízhiánnyal néz majd szembe - áll az ENSZ által március 5-én közzétett első World Water Development Report című jelentésben.

Forrás: tulane edu.A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ha sürgős és hatékony lépések nem történnek a katasztrofális helyzet kezelésére, az évszázad közepére a Föld hétmilliárd lakóját fogja érinteni a vízhiány. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által elkészített jelentés az eddigi legátfogóbb képet adja a világ édesvízellátásának helyzetéről - meglehetősen borúlátó képet.

Naponta hatezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a fertőzött ivóvíz okozta betegségekben, és ha a világ össznépességét nézzük, a fertőzött víz miatti elhalálozások száma meghaladja az évenkénti 2,2 milliót. Ez az arány ráadásul a népességnövekedés, a szennyeződés fokozódása és az éghajlatváltozás miatt csak növekedni fog, miközben a világ vezető hatalmai mind ez idáig igyekeztek szőnyeg alá söpörni a problémát, és nem vettek tudomást a megoldást sürgető hírekről. A jelentés becslése szerint az egy főre jutó ivóvízkészlet az elkövetkező 20 évben várhatóan a harmadára csökken. A vizek szennyezettségére jellemző adat, hogy naponta közel 6 millió tonna hulladék kerül a folyókba, tavakba.

"A világ lakosságának mintegy 40%-a nem jut megfelelő, az egészéges élethez nélkülözhetetlen, tiszta vízforráshoz" - nyilatkozta Gordon Young, a World Water Assessment Program vezetője. "Ez tragédia."

Az édesvíz legnagyobb mértékben a mezőgazdaságban öntözés során kerül felhasználásra pedig, az ENSZ állásfoglalása szerint, ennek nagy része tisztított szennyvízzel helyettesíthető lenne.

A belgák vezetnek 

Az ENSZ-jelentés a világ 122 két országát rangsorolta vizeinek tisztasága alapján, illetve azt figyelembe véve, milyen mértékben képes az adott ország javítani folyói, tavai szennyezettségén. Legszennyezettebb vizeivel Belgium áll az élen, maga mögé szorítva Indiát, Jordániát, amelyeket kilenc afrikai ország követ. Belgium egyedül képviseli az Európai Uniót a lista első felében, legközelebb Németország vizei állnak - az 57. helyen. A három legtisztább vizű állam Finnország, Kanada és Új-Zéland.

A World Water Development Report két héttel a Kiotóban március 16-23. között megrendezésre kerülő Vízügyi Világfórum (World Water Forum) előtt látott napvilágot. Kiotóban az eddigi legmagasabb szintű és legszélesebb körű konferenciára kerül sor, amin a téma a világ vízkészleteinek helyzete lesz.