Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy energiafogyasztásuk folyamatosan nő, mégsem kívánnak változtatni fogyasztási szokásaikon - állapította meg a nemrég elkészült Eurobarométer-felmérés eredményeit ismertetve az Európai Bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja.

Forrás: MTIPhilippe Busquin annak az Eurobarométer-felmérésnek az eredményeit ismertette, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekednek a tagországok polgárai az energiatermelés és -felhasználás irányzatairól, illetve az energiatechnológiai kutatásokról.

Ez utóbbiakkal kapcsolatos a vizsgálat Busquin által kiemelt másik fontos tanulsága. Eszerint az uniós polgárok - függetlenül attól, milyen földrajzi fekvésű országban élnek - egyöntetűen nagy fontosságot tulajdonítanak az olyan új energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásoknak, mint a megújuló energiaforrások, illetve (valamivel kisebb mértékben) a magfúzió. Az eredményeknek ezt a részét a bizottság saját kutatáspolitikai stratégiájának visszaigazolásaként is értékelheti - jegyezte meg a biztos, utalva arra, hogy az EU 2003-2006 közötti időszakra szóló VI. kutatási keretprogramjában összesen 810 millió eurót szánnak a megújuló és 750 milliót a magfúzióval kapcsolatos kutatásokra.

Az EU 15 tagországában, összesen 16 ezer fős mintán végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 90 százaléka súlyos problémának tartja a globális felmelegedést, és egyetért azzal, hogy e területen sürgős cselekvésre van szükség. Ugyancsak 90 százalékuk úgy vélekedett továbbá - helyesen -, hogy országában nő az energiafogyasztás. Ezzel szemben Európa energiafüggőségét viszonylag alacsony hányaduk, 37 százalékuk tartja kulcskérdésnek.

Az európaiak bíznak a kutatásban, és ennek megfelelő energiapolitikát, illetve kiterjedtebb kutatási-fejlesztési tevékenységet igényelnek. A megkérdezettek több mint 50 százaléka úgy vélte, hogy a kutatások lényeges hatást gyakorolhatnak a levegő, a vizek és a talaj minőségére. Az is kiderült viszont, hogy az európaiak következetesen alábecsülik a közlekedésnek az energiafogyasztára gyakorolt hatását, miközben túlbecsülik az ipar fogyasztását. Sokan tulajdonítanak jelentőséget a hatékony energiafelhasználásnak. A megkérdezetteknek több mint a harmada nyilatkozott úgy, hogy háztartási gépek vásárlásakor fontos szempont az eszköz energiafogyasztása. Ugyancsak jelentős azoknak a hányada, akik hajlandók lennének többet fizetni a megújuló energiaforrásokból származó energiáért.
 
Forrás: ORIGOAz európaiak többsége ezzel szemben a jelek szerint nincs tudatában annak, hogy az egyéni fogyasztási szokások milyen hatással lehetnek a teljes energiafelhasználásra. A legtöbben úgy vélik, hogy az energiatakarékosságban az iparnak lehet a legnagyobb szerepe, és olyan intézkedéseket részesítenének előnyben, amelyek nem rónak kötelezettségeket az egyéni felhasználókra. A megkérdezetteknek mindössze a negyede értene egyet például azzal, hogy szigorúbban szabályozzák az épületek szigetelését.

Noha saját közlekedési szokásainak energiafelhasználási következményeit alábecsüli - és ezért nem is nagyon hajlandó változtatni rajtuk -, az európaiak többsége úgy véli, hogy az EU-nak támogatnia kellene a fenntartható közlekedési rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat.