A Diabetes Magyarországon - konferencia volt Tihanyban

Ma a magyar lakosság 8-10 százaléka cukorbeteg, holott az ötven évvel ezelőtti első felméréskor még csak tízezer embert regisztráltak - hangzott el a Dunántúli Diabetes Hétvégén Tihanyban.

A csak inzulinnal kezelhető, úgynevezett 1-es típusú cukorbajban a betegek kisebb hányada szenved, s lényegében még a kór kialakulásának okai sem ismertek, a 2-es típusú cukorbetegség keletkezéséről viszont már lényegesen többet tudnak, s egészséges életmóddal a betegség e fajtája megelőzhető - mutatott rá Soltész Gyula professzor, a pécsi gyermekklinika vezetője, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A zsírszegény étrend, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás együttesen jelentik a megelőzés legjobb módszerét. Tény  viszont az is, hogy az egészséges táplálkozás költséges, s feltételez bizonyos életnívót, ráadásul az alkalmazandó gyógyszerek sem olcsók, ugyanakkor az inzulin-készítmények és az antidiabetikus szerek többségén jelentős, esetenként 100 százalékos támogatás van - emelte ki Soltész professzor.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2004. júliusától felveszi a támogatott gyógyszerek körébe a cukorbetegség idegrendszeri szövődményére szolgáló készítményt - mondta el Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke, aki hozzáfűzte: a szövődmények közt ugyanis ez a legfájdalmasabb és a legsúlyosabb - a következménye végtagamputáció is lehet -, a gyógyszer viszont rendkívül hatásos, ám egyelőre igen drága. A közelmúltban két új, nyugaton már ismert gyógyszer is forgalomba került Magyarországon - nagyon hatásosak -, de szintén drágák. A szövetség ezen gyógyszerek 70 százalékos OEP-támogatását szeretné elérni, s a tárgyalások alapján jó esélyt látnak arra, hogy még idén bekerül a két gyógyszer a támogatott készítmények körébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK