Nagyszabású klinikai vizsgálatok adatai alapján a napi egy adag aszpirin igen hatékonyan csökkenti a vastag- és végbélrák, illetve az ezeket megelőző állapot, a polipok kialakulását.

Két amerikai klinikai vizsgálat - amelyek végleges adatait a New England Journal of Medicine 2003. március 6-ai számában tették közzé - megerősítik a korábbi, az aszpirin rákellenes hatására utaló hasonló eredményeket.

Dr. John Baron (Dartmouth Medical School, USA), az egyik tanulmány vezető szerzője és kollégái arról számolnak be, hogy napi egy, kis adag aszpirin védelmet nyújthat az ún. polipok kialakulása ellen a vastag- és a végbél területén. A polipok olyan elváltozások, amelyek a rosszindulatú daganat előtti állapotnak tekinthetők. Éppen ezért ki lehet jelenteni, hogy az aszpirin végső soron a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti - mondják a kutatók.

A randomizált, kettős-vak klinikai vizsgálatokban 1994 és 2001 között 1084 olyan páciens vett részt, akiknél korábban már megállapították polip jelenlétét. A páciensek egyik csoportja 81 milligramm, egy másik csoport 325 milligramm aszpirint kapott naponta, míg egy harmadik csoport tagjai csak placebót - azaz hatóanyag nélküli tablettát - kaptak. (A vizsgálatban tehát teljesen véletlenszerűen történt a páciensek elosztása, és sem ők, sem a kezelőorvosok nem tudták, hogy ki milyen tablettát kap.)

Érdekes módon azoknál, akik az alacsonyabb mennyiségű - a gyermekadagnak megfelelő - aszpirint kapták, jobb eredményeket értek el. Ebben a csoportban volt a kisebb a polipok kiújulásának aránya: az új polipok megjelenésének kockázata 19%-kal csökkent. Még nagyszerűbb eredmény, hogy több mint 40%-kal csökkent annak kockázata, hogy a polipokból komolyabb elváltozások, például tumorok fejlődjenek ki.

Egy másik, hasonló feltételekkel lefolytatott vizsgálatban 517 olyan páciens vett részt, akiknek előzőleg nem csupán polipjuk, hanem már vastag- vagy végbéldaganatuk is volt. Itt csak a felnőtt adag aszpirint (325 mg) tesztelték a placebót kapó kontrollcsoporttal szemben. A páciensek átlagosan egy évvel a kezelés megkezdése után legalább egy béltükrözéses vizsgálaton estek át. Az új polipok megjelenésének kockázata itt még nagyobb mértékben csökkent, olyannyira, hogy a dr. Richard Schilsky (University of Chicago) vezette vizsgálatokat a kiugróan jónak számító eredmények miatt idő előtt leállíthatták.

Az aszpirint kapó csoportban a polipok megjelenésének aránya 17% volt, ami jelentősen alacsonyabb a placebó-csoportnál (27%). Ráadásul az aszpirinnel kezelt csoportban hosszabb idő múlva és jelentősen kisebb számban jelentek meg a polipok.

Az eredmények főként a különösen veszélyeztetett embereknek lehetnek fontosak: főként azoknak, akiknek már volt polipjuk vagy bélrákjuk.

Habár az aszpirin általában mindenki számára biztonságos gyógyszer, rendszeres fogyasztása egyeseknél mégis komoly mellékhatásokat okozhat. Mielőtt tehát valaki megkezdené mindennapos használatát, feltétlenül konzultáljon az orvosával - figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve: további vizsgálatokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez. Egyelőre nem világos például, hogy az egyik vizsgálatban miért volt hatékony a felnőtt adag, a másikban pedig miért nem.

Még fontosabb megjegyzés, hogy az aszpirin önmagában nem elég ahhoz, hogy biztosan kizárható legyen a vastag- és végbélrák kialakulása. Aki tehát a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, feltétlenül vizsgáltassa meg magát rendszeresen.

Feltételezések szerint az aszpirin azáltal fejti ki védő hatását, hogy a tumorsejtek növekedéséhez szükséges egyik enzim működését gátolja. Ha ez így van, akkor a más daganatok kialakulási kockázatát is csökkentheti. A közelmúltban számoltak be például az aszpirin védő hatásáról a szájüreg és a torok daganatainak esetében.