Kezdődik a földönkívüli-vadászat

Új szakaszába érkezett a SETI at Home program: az eddigi adatok alapján megkezdik a 200 legígéretesebb célpont részletes vizsgálatát.

A SETI - ami a Search for ExtraTerrestrial Intelligence szavak kezdőbetűiből összeállított rövidítés - magyarul a "földön kívüli értelem kutatása" kifejezéssel helyettesíthető. 1999 májusa óta távcső nélkül is bárki bekapcsolódhat a SETI-kutatásokba, méghozzá az arecibói rádióteleszkóp programjába.

A NASA SETI at Home kísérletének ugyanis az a lényege, hogy a http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ címről ingyenesen letölthető program automatikusan letölt gépünkre egy csomagot az arecibói távcső adataiból, kiértékeli azokat, majd az eredményt visszaküldi a NASA-nak. A SETI at Home hazai, magyar nyelvű oldalai a http://seti.index.hu/ címen érhetők el.

A SETI at Home jelenleg a világ "legnagyobb szuperkomputere". 1999 májusa óta több mint 4 millió önkéntes felhasználó elemzi saját gépén a rádiócsillagászati adatokat, szokatlan jelek után kutatva. Most közel négy földi év és több mint 1 millió esztendőnyire rúgó komputeridő eltelte után a csillagászok megkezdik azoknak az eredményeknek az ellenőrzését, amelyek a legígéretesebbek a Földön kívüli civilizációk utáni kutatás szempontjából.

Március 18-20. között a University of California (Berkeley, USA) kutatói a világ legnagyobb egyedi rádióteleszkópja, a 300 méter átmérőjű Arecibo teleszkóp segítségével a 200 legérdekesebb rádiójel nyomába erednek. Ezeket mintegy 5 milliárdnyi jel közül választották ki. A felhasználók nevét napokon belül közzéteszik a program honlapján.